Annons

USA varnar Serbien – låt bli ryska vapen

USA avråder Serbien från att försöka köpa ryska vapensystem. Varningen kommer sedan Serbiens president Aleksandar Vucic uttryckt intresse för avancerade ryska luftvärnssystem.
USA/Serbien • Publicerad 3 november 2019
Serbiens president Aleksandar Vucic besökte i förra veckan den gemensamma rysk-serbiska militärövningen nära Belgrad.
Serbiens president Aleksandar Vucic besökte i förra veckan den gemensamma rysk-serbiska militärövningen nära Belgrad.Foto: AP/TT

Det handlar om vapensystem som använts i den gemensamma rysk-serbiska militärövning som på engelska kallas Slavic shield i Serbien den senaste veckan. Det är första gången som bland annat luftvärnsrobotsystemet S-400 deltar i övningar utanför Ryssland, enligt försvarsdepartementet i Moskva.

Det har använts i Syrien, och Turkiet har beställt S-400 trots motstånd från sina allierade i Nato.

"Försiktiga och varsamma"

Annons

USA:s Balkansändebud Matthew Palmer säger till nordmakedonsk tv att USA är bekymrat över att ryska vapensystem placerats på serbiskt territorium och möjligheten att Serbien överväger att köpa dem.

– Vi hoppas att våra serbiska partner är försiktiga och varsamma med sådana transaktioner, säger han.

– Vi har ett starkt militärt partnerskap med Serbien. Jag tror att USA faktiskt är Serbiens bästa militärpartner, tillägger han.

Nära band

Aleksandar Vucic kommenterar uttalandet för serbiska medier.

– Vi kommer naturligtvis att vara försiktiga, eftersom jag inte vill att Serbien ska bli föremål för sanktioner från den ledande världsmakten, oavsett det faktum att de skulle vara fullständigt oberättigade och orättvisa, säger han.

Serbien har historiskt nära band med Ryssland, som är angeläget om att bibehålla inflytande på Balkan, där Nato vinner mark. Slovenien, Kroatien, Montenegro och Albanien är med i den västliga försvarsalliansen och Nordmakedonien väntas bli medlem nästa år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons