Annons

USA: Utfrågning av Mueller skjuts upp

Meningen var att den särskilde utredaren Robert Mueller skulle frågas ut av USA:s representanthus underrättelseutskott den 17 juli. Men nu rapporterar medier i USA att vittnesmålet – som skulle äga rum inför öppna dörrar – kommer att flyttas fram, möjligen till den 24 juli.
USA • Publicerad 12 juli 2019
Den särskilde utredaren Robert Mueller. Arkivbild.
Den särskilde utredaren Robert Mueller. Arkivbild.Foto: Carolyn Kaster

Anledningen uppges vara att den tid som avsatts till utfrågningen bedömts vara för kort av flera utskottsledamöter.

Robert Mueller, som var ansvarig för den så kallade Rysslandsutredningen mot Donald Trumps presidentvalskampanj, lämnade över sin rapport till justitiedepartementet i mars.

Annons

Då hade utredningen pågått i nästan två år. Arbetet har varit digert. Med 19 jurister i sin stab har Mueller verkställt runt 500 husrannsakningar, hört cirka 500 vittnen och tagit initiativ till 2 800 order från domstolar om att personer ska infinna sig eller överlämna bevis. Utredningen har resulterat i minst 34 åtal, bland annat mot Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, rådgivaren Roger Stone och presidentens tidigare advokat Michael Cohen.

Men Robert Mueller avstod från att rekommendera åtal mot presidenten i sin slutrapport. I slutet av maj förklarade Mueller – vid sitt hittills enda offentliga framträdande efter att han lämnat ifrån sig utredningen – att han inte hade befogenhet att göra det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons