USA starkast i giganternas kamp

USA vann giganternas kamp över Kanada i gruppspelet i VM.
Annie Pankowski blev matchvinnare när det regerande mästarlaget från både OS och VM vann med 3–2.
Ishockey • Publicerad 6 april 2019

Nationerna har mötts i samtliga 18 VM-finaler i historien och det är inte många som tror att någon annan kan spräcka ett nordamerikanskt finalmöte den här gången heller – även om hemmanationen Finland hoppas på underverk.

USA, som har fyra raka VM-guld och vann OS i fjol, var i förarsätet hela tiden. Laget ledde med både 1–0 och 2–1, men Kanada kvitterade två gånger i numerärt överläge.

När Annie Pankowski kanonsköt 3–2 i numerärt överläge efter 14.03 av andra perioden kunde inte Kanada komma tillbaka en tredje gång.

USA:s snabbskrinnande stjärnkapten Kendall Coyne Schofield gjorde ett av målen och står på fyra poäng, två mål och två assist, på två matcher.

Finland föll mot USA i första matchen, men kom tillbaka och vann med 4–0 över Ryssland inför storpublik, 5 723 åskådare. Det var en tajt match till sista perioden då hemmanationen gick ifrån och gjorde tre mål. Luleås Petra Nieminen gjorde 1–0-målet i första perioden och Sanni Hakala, HV71, fixade 2–0 och spelade fram till ytterligare ett mål.