Annons

Kapten på iranskt oljefartyg gripen

Spänningarna stiger efter att Storbritannien anklagat Iran för att ha försökt beslagta en brittisk oljetanker i Hormuzsundet.
I Gibraltar har polisen gripit kaptenen på det iranska oljefartyget Grace 1.
Iran/Storbritannien • Publicerad 11 juli 2019
Den iranska oljetankern Grace 1. Arkivbild.
Den iranska oljetankern Grace 1. Arkivbild.Foto: Marcos Moreno/AP/TT

Uppgifterna går isär, men enligt den brittiska regeringen handlar det om tre till fem iranska fartyg som ska ha närmat sig tankern British Heritage i Hormuzsundet och försökt få den att ankra i iranskt vatten.

"Vi är bekymrade över den här handlingen och fortsätter att uppmana de iranska myndigheterna att trappa ner situationen i området", lyder ett uttalande från Storbritannien.

Annons

De iranska fartygen ska dock ha lämnat platsen efter att de varnats av det brittiska krigsfartyget HMS Montrose som befann sig i närheten, uppger den brittiska regeringen.

Ryssland oroat

Iran nekar till anklagelserna. Enligt ett uttalande från det iranska revolutionsgardet har det inte skett någon konfrontation med något utländskt fartyg det senaste dygnet.

– Det som britterna sagt och de anklagelser som har framförts skapar spänningar och saknar värde, säger utrikesminister Mohammad Javad Zarif enligt den iranska nyhetsbyrån Fars.

Även Ryssland reagerar på händelsen. Landets biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov säger att situationen är mycket oroande, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

– Orsakerna bakom detta är uppenbara. Det här är Washingtons avsiktliga, överlagda sätt att förvärra spänningarna, säger han.

Ökade sanktioner

Iran har sedan tidigare hotat Storbritannien med repressalier efter att den brittiska flottan i förra veckan stoppade en iransk supertanker i Gibraltar som misstänktes vara på väg mot Syrien, något som Iran också förnekat.

Även detta har Ryssland fördömt, och kallat Storbritanniens beteende "skandalöst" och en kränkning av både internationell rätt och EU-lagstiftningen.

På torsdagen greps den indiske kaptenen och ytterligare en besättningsman på det iranska fartyget Grace 1 i Gibraltar.

"Det sker efter en noggrann genomsökning av fartyget, där dokument och elektronisk utrustning beslagtagits och undersökts", skriver polisen i ett uttalande.

Spänningarna mellan Iran och USA har ökat efter att president Donald Trump på onsdagen varnade för upptrappningar i sanktionerna mot Iran, efter landets besked att det nu överstiger de begränsningar för urananrikning som stipuleras i kärnenergiavtalet. USA lämnade avtalet i fjol.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons