Annons

USA går vidare med fler tullhöjningar

USA:s president Donald Trump har beordrat en tullhöjning på alla återstående kinesiska varor.
Beskedet kommer mindre än ett dygn efter det att USA:s senaste tullhöjning mot Kina trädde i kraft.
Ekonomi • Publicerad 11 maj 2019
Från vänster: Kinas vice premiärminister Liu He, USA:s finansminister Steve Mnuchin och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer efter fredagens omgång i handelssamtalen mellan länderna.
Från vänster: Kinas vice premiärminister Liu He, USA:s finansminister Steve Mnuchin och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer efter fredagens omgång i handelssamtalen mellan länderna.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

"Presidenten har även gett oss i uppdrag att påbörja processen med att höja avgifterna för i stort sett all återstående import från Kina, som värderas till ungefär 300 miljarder dollar", säger den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer i ett uttalande.

Kinas vice premiärminister Liu He, som i två dagar har varit i Washington för den senaste omgången handelssamtal, säger att Kina kommer att svara med åtgärder utan att gå in på detaljer.

Annons

Han räknar upp de tre punkter som han anser har lett till att ingen överenskommelse har nåtts hittills:

Kina anser att alla straffavgifter måste tas bort, att det måste klargöras hur mycket Kina ska importera från USA och att avtalsdokumentet måste vara "balanserat", eftersom "varje land behöver sin värdighet".

– Vi anser att det här är stora principfrågor, varje land har viktiga principer, och vi kommer inte att göra eftergifter om principiella frågor.

Liu He säger dock till kinesiska medier att förhandlingarna inte har havererat, "snarare tvärtom".

– Båda sidor är överens om att mötas igen i Peking framöver för att fortsätta driva förhandlingarna, säger han utan att ange ett datum för när detta ska ske.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons