Annons

Irritation över Trumps nya reserestriktioner

USA • Publicerad 1 februari 2020
Invånare från sex olika länder får svårare att ta sig till USA. Arkivbild.
Invånare från sex olika länder får svårare att ta sig till USA. Arkivbild.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

USA:s president Donald Trump har godkänt inresebegränsningar för medborgare från sex olika länder.

Det rör sig om Nigeria, Myanmar, Eritrea, Kirgizistan, Sudan och Tanzania.

Annons

De som omfattas av begränsningarna är främst personer som vill flytta till USA, snarare än de som vill besöka landet.

– Vi måste vara säkra. Vårt land måste vara säkert, sade Trump när han avslöjade planerna på att utöka listan över antalet länder som omfattas av inresebegränsningar eller inreseförbud.

Kirgizistan har reagerat starkt och kallade på lördagen upp den amerikanske ambassadören Donald Lu för att han ska förklara inresebegränsningarna, som Lu säger hänger samman med att man inte infört biometriska pass.

Det kirgiziska utrikesdepartementet invänder att mer än 80 andra länder som saknar biometriska pass klarat sig från restriktioner. På det här sättet har man åstadkommit stor skada för de kirgizisk-amerikanska relationerna, enligt departementet.

Tanzania säger att USA inte officiellt informerat landet om inresebegränsningarna.

– Vi har inte tagit emot någon formell diplomatisk information, vilket är det officiella sättet för regeringar att kommunicera, säger Emmanuel Buhohela, talesperson för utrikesdepartementet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons