Annons

USA återupptar luftanfall i Somalia

Somalia • Publicerad 10 april 2019
Foto: 

USA har genomfört nya lufträder riktade mot terrorgruppen al-Shabaab i Somalia – ett par veckor efter att landet anklagades för krigsbrott med anledning av civila dödsfall.

På tisdagen bombades ett område sydväst om huvudstaden Mogadishu. Enligt USA:s Afrikabefäl dödades en stridande islamist.

Annons

"För närvarande bedömer vi att inga civila skadades eller dödades till följd av detta luftanfall", lyder ett uttalande, där man för första gången också poängterar att man rutinmässigt samlat in information om vad anfallen fick för konsekvenser på marken.

Inga amerikanska lufträder har genomförts i Somalia sedan den 18 mars. Den 19 mars släppte människorättsorganisationen Amnesty International en rapport där det framgick att 14 civila dödats och sju skadats i samband med fem amerikanska lufträder.

Det amerikanska Afrikabefälet nekade då till civila dödsfall. I fredags meddelade det dock att en kvinna och ett barn dödats i ett anfall i april förra året, vilket man säger sig först nyligen ha fått kännedom om.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons