Annons

Uppgifter: Så skulle Ryssland finansiera Lega

Ryska oljepengar skulle finansiera främlingsfientliga Legas kampanj i det italienska EU-valet. Detaljerna diskuterades under ett hemligt möte i Moskva, rapporterar Buzzfeed som kommit över en inspelning av överläggningarna.
Ryssland • Publicerad 10 juli 2019
Det hemliga mötet ägde enligt Buzzfeed rum på anrika hotellet Metropol i centrala Moskva. Arkivbild
Det hemliga mötet ägde enligt Buzzfeed rum på anrika hotellet Metropol i centrala Moskva. ArkivbildFoto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Enligt amerikanska Buzzfeed träffades sex män – tre ryssar och tre italienare – på det anrika hotellet Metropol i centrala Moskva den 18 oktober i fjol. Bara en av männen har identifierats: Gianluca Savoini, en nära allierad till Matteo Salvini, italiensk inrikesminister och partiledare för främlingsfientliga Lega.

Men om aktörerna är okända var mötets syfte enligt Buzzfeed desto tydligare. På den inspelning som nyhetssajten kommit över diskuteras hur mångmiljonbelopp i hemlighet, och i strid med italiensk lagstiftning, skulle kunna slussas in i Legas EU-valkampanj.

Annons

För att undvika uppmärksamhet skulle det ryska stödet kamoufleras som en oljeaffär, men oljan skulle säljas till rabatterat pris och mellanskillnaden skulle gå till Lega.

– Vi har ett ryskt oljeföretag på vår sida och så har vi två företag i mitten, sade en av de ryska männen enligt Buzzfeed.

600 miljoner kronor

Enligt Buzzfeeds beräkningar hade Lega tjänat drygt 600 miljoner kronor på affären. Den utpekade Savoini betonade enligt nyhetssajten att motivet var politisk ideologi, inte personlig vinning.

– Vi vill förändra Europa. Ett nytt Europa måste vara nära Ryssland som förut för vi vill ha vårt oberoende, sade Savoini enligt Buzzfeed.

De ryska deltagarna förklarade i sin tur att de skulle återkoppla till "vice premiärministern" rörande detaljerna.

Matteo Salvini befann sig själv i Moskva samtidigt som mötet ägde rum. Enligt Buzzfeed hade han träffat en högt uppsatt representant för president Vladimir Putins parti Enade Ryssland, vars namn också nämndes av de oidentifierade ryska männen.

"Aldrig tagit emot en rubel"

Buzzfeed har inga uppgifter om att affären ska ha blivit verklighet. Samtliga inblandade personer och företag har bestridit kännedom eller nekat att kommentera.

"Aldrig tagit emot en rubel, en euro, en dollar eller en liter vodka", skriver Salvini i ett uttalande som citeras av nyhetsbyrån AFP.

Salvinis Lega och Putins Enade Ryssland har dock sedan 2017 ett samförståndsavtal, som enligt det Kremlfinansierade propagandaorganet RT ska "främja fred och samarbete". Enligt Buzzfeed var Gianluca Savoinis insatser centrala för att möjliggöra avtalet.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons