Annons

Uppgift: Protesterna i Sudan största hittills

Protesterna mot Sudans president Omar al-Bashir växer i styrka. Tusentals demonstranter samlades utanför presidentpalatset i vad som kan vara den största manifestationen mot honom sedan protesterna inleddes.
Sudan • Publicerad 6 april 2019
Demonstranter springer för att komma undan polisens tårgas vid en protest i Khartoum i januari. Arkivbild.
Demonstranter springer för att komma undan polisens tårgas vid en protest i Khartoum i januari. Arkivbild.Foto: AP/TT

Demonstranter samlades utanför presidentpalatset i Sudans huvudstad Khartoum på lördagen med krav på president Omar al-Bashirs avgång. Enligt vittnesuppgifter verkar lördagens demonstration vara den största sedan protesterna inleddes den 19 december.

– Folksamlingen sträcker sig så långt ögat kan nå, säger ett vittne till Reuters.

Tårgas avfyrad

Annons

Sudanesiska säkerhetsstyrkor sköt tårgas mot demonstranterna i ett försök att stoppa dem från att nå presidentpalatset, som även inhyser försvarsdepartementet och säkerhetsstyrkornas högkvarter. Det finns även uppgifter om att demonstranter blivit slagna och gripna.

Tusentals demonstranter ska dock ha kunnat ta sig vidare till presidentpalatset, där regeringssoldater stod vakt utan att ingripa mot de protesterande. Senare kom uppgifter om att polisen skjutit tårgas mot demonstranter. Några av demonstranterna ska även ha kastat sten mot polisen.

I en annan demonstration i staden Madani, sydost om huvudstaden, nådde demonstranter fram till arméns högkvarter, uppger vittnen för AFP.

Lördagens demonstrationer hölls på årsdagen av en protest 1985 som ledde till att militären störtade den dåvarande presidenten Jaafar Nimeiri.

Över 30 döda

I februari utlyste al-Bashir ett landsomfattande undantagstillstånd. Han införde också ett förbud mot offentliga sammankomster och protester. Över 30 personer har dödats i protestrelaterade våldsamheter de senaste månaderna, enligt sudanesiska myndigheter.

Demonstrationerna inleddes sedan omfattande subventioner på livsmedel tagits bort. Det ledde bland annat till att priset på bröd trefaldigades. Protesterna har därefter riktat in sig mot presidenten, som har styrt Sudan sedan han tog makten i en kupp 1989.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons