Annons

Kraftigt upp på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan rejält uppåt, i linje med ledande Europabörser. Uppgången var bred med flera industribolag som draglok.
Ekonomi • Publicerad 4 november 2019
SSAB rusade på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
SSAB rusade på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det breda OMXS-indexet stängde upp 1,6 procent till ny rekordnivå. Nya förhoppningar kring handelssamtalen mellan USA och Kina har gjort avtryck på börser i Asien och Eurooa.

Redan i fredags meddelades såväl från Washington som Peking att man närmar sig ett avtal. I söndags kom dessutom besked från USA:s handelsminister Wilbur Ross att licenser för amerikanska bolag att sälja komponenter till kinesiska Huawei "skulle komma väldigt snart" vilket av marknaden uppfattas som ännu en positiv signal.

Volvo lyfte

Annons

Bland de bolag som gick starkt på de europeiska börserna märks gruv- och bilsektorn där Volvo noterar ett rejält lyft, upp 5,0 procent. Volvos konkurrent, Volkswagens lastbilsdivision Traton där även Scania ingår, släppte under morgonen delårssiffror. Scania varnar för ett tufft 2020 och ska dra ned produktionen samtidigt som Traton redovisar ett ökat rörelseresultat med 34 procent. Tratonaktien steg 3,1 procent.

En rad industribolag hade en bra dag. SSAB gick upp 6,0 procent, Autoliv steg 4,8 procent, Hexagon ökade 4,6 procent, SKF steg 4,3 procent och Sandvik ökade 4,1 procent.

Bland bolagen som tappade märks läkemedelsjätten Astra Zeneca som backade 1,9 procent.

"Problemet löst"

Måndagshandeln avlöpte utan problem, efter stoppet i fredags då Nasdaq fick stänga handeln på sina börser i Norden och Baltikum i förtid. Nasdaq ger inga besked om orsaken till felet.

– Det var ett internt fel från vår sida som påverkade anslutningarna. Vi har inga mer detaljer som vi är beredda att dela med oss av just nu, säger David Augustsson, presskontakt på Nasdaq.

– Vi har löst problemet.

På de ledande Europabörserna steg Frankfurtbörsens DAX-index med på 1,3 procent. Londonsbörsens FTSE100-index lyfte 0,9 procent och Parisbörsens CAC40-index ökade med 1,0 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons