Annons

Byggbolag ledde marginell börsuppgång

Byggbolaget Skanska, som redovisade en kvartalsvinst på drygt 2 miljarder kronor, steg kraftig på Stockholmsbörsen på torsdagen.
Börsen som helhet, det breda OMXS-indexet, klättrade blygsamma 0,1 procent.
Börs • Publicerad 7 november 2019
Byggjätten Skanska steg kraftigt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Byggjätten Skanska steg kraftigt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett besked från kinesiskt håll om att upphäva tullar mellan USA och Kina fick inledningsvis positiv effekt på de europeiska börserna. Uppgången i Stockholm försvagades därefter, men en rad industri- och verkstadsbolag steg. Alfa Laval steg 2,7 procent medan ståltillverkaren SSAB lyfte 2,5 procent.

Bäst bland storbolagen gick dock Skanska med ett kurslyft på 3,2 procent efter en delårsrapport som slog förväntningarna rejält. Vinsten före skatt landade på 2,2 miljarder kronor – att jämföra med aktieanalytikernas förväntningar på 1,75 miljarder kronor.

Annons

Ett annat rapporterande bolag, spelbolaget Leovegas, gick åt motsatt håll och rasade 7,7 procent.

Aktien i Oscar Properties, som på onsdagen meddelade att byggbolaget tvingas till nyemission, rasade inledningsvis 35 procent och handelsstoppades därefter tillfälligt. Aktien hämtade sig men hade ändå vid stängning backat 3,6 procent.

Bland de ledande Europabörserna gick DAX-index i Frankfurt bäst: upp 0,8 procent. Parisbörsen CAC40-index steg 0,4procent och Londonbörsens FTSE-index ökade 0,1 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons