Annons

Uppåt för hushållens boprisförväntningar

Ekonomi • Publicerad 13 maj 2019
Hushållens syn på bostadspriserna har blivit mer positiv, enligt SEB:s Boprisindikator. Arkivbild.
Hushållens syn på bostadspriserna har blivit mer positiv, enligt SEB:s Boprisindikator. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Nästan hälften, 49 procent, av de tillfrågade hushållen i en SEB-enkät tror på stigande priser på bostadsmarknaden det kommande året. Det är en ökning med 5 procentenheter jämfört med föregående månad.

Andelen tillfrågade som tror på fallande priser har samtidigt minskat med 4 procentenheter till 22 procent.

Annons

För SEB:s boprisindikator innebär det en ökning med 9 enheter till 27, den högsta nivån sedan september 2018.

"På regional nivå ser vi tydliga uppgångar i alla regioner och fortsatt är det Östra Götaland som ligger i topp, denna månad på 34 med Skåne tätt efter på 32", skriver SEB i ett pressmeddelande.

Enligt SEB-enkäten har hushållens förväntningar på Riksbankens styrränta om ett år sjunkit marginellt till 0,12 procent i snitt.

"Andelen som planerar att binda sina rörliga lån har minskat från förra månaden och ligger nu på 5 procent", skriver SEB.

Undersökningen, gjord av Demoskop på uppdrag av SEB, bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 29 april–7 maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons