Annons

Unga spolar alkohol, tobak och cannabis

Samhälle • Publicerad 13 november 2019
Ungdomars alkohol- och cannabisdebut kryper uppåt i åldrarna. Arkivbild.
Ungdomars alkohol- och cannabisdebut kryper uppåt i åldrarna. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Ungdomars alkoholdebut sker allt senare. De senaste 20 åren har andelen niondeklassare som dricker halverats, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Även andelen unga som testat tobak eller cannabis före 14 års ålder har minskat. Och de som testar blir allt äldre innan de gör det.

Annons

"Att debutåldern stiger är förstås positivt ur ett skadehänseende. Särskilt eftersom vi även ser att skolungdomar som debuterar tidigare också har ett mer regelbundet bruk jämfört med de som debuterat senare", säger Martina Zetterqvist, utredare och en av författarna till rapporten, i ett pressmeddelande.

Den genomsnittliga debutåldern för de niondeklassare som har använt någon av substanserna är 13,7 år för cigarettrökning, 14 år för alkohol respektive snusning och 14,5 år för cannabis, enligt rapporten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons