Annons

Tyskland ska klara Natos budgetmål 2031

Tyskland • Publicerad 7 november 2019
Tysklands försvarsminister Annegret Kramp Karrenbauer. Arkivbild.
Tysklands försvarsminister Annegret Kramp Karrenbauer. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo

Tyskland kommer att nå Nato-överenskommelsen att lägga minst motsvarande två procent av BNP på försvaret 2031, säger landets försvarsminister.

"Nato är och kommer att förbli ankaret i europeisk säkerhet", säger Annegret Kramp-Karrenbauer.

Annons

Fram till 2024 ska försvarsutgifterna öka till 1,5 procent av BNP för att sedan ökas till två procent 2031, enligt Kramp-Karrenbauer.

Det innebär att Tyskland inte kommer att klara tvåprocentsmålet till 2024 som militäralliansens medlemmar kom överens om 2014, och vilket de möter stor press från USA att uppfylla.

Kramp-Karrenbauer tillägger dock att åtagandet inte uppfylls "för att andra kräver det utan för att det ligger i vårt lands säkerhetsintressen".

Sju av de 29 medlemsländerna i Nato uppfyller målet: USA, Storbritannien, Grekland, Polen, Lettland, Litauen och Estland. Tyskland är Europas största ekonomi och det näst största Natolandet efter USA.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons