Annons

Twitter vill stoppa falska nyheter

Twitter ska städas från falska nyheter och andra avarter, lovar mikrobloggen. Ett särskilt team ska granska och märka inlägg som är vilseledande eller osanna.
Sociala medier • Publicerad 11 februari 2020
Mikrobloggen Twitter vill vara ett hjälpmedel i den offentliga debatten, men nu ska inläggen granskas hårdare. Arkivbild.
Mikrobloggen Twitter vill vara ett hjälpmedel i den offentliga debatten, men nu ska inläggen granskas hårdare. Arkivbild.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Från och med den 5 mars ska teamet arbeta med att granska inlägg som sprider falska nyheter eller förvrängda fakta. Upprensningen är ett resultat av den respons Twitter fått från allmänhet och medieexperter när det gäller vad som publiceras på plattformen.

Företaget räknar upp tre övergripande frågor som man kommer att utgå ifrån när man bedömer innehållet. Den första handlar om ifall innehållet har förändrats eller fabricerats på ett avgörande och vilseledande sätt så att det "i grunden förändrar dess komposition, följdordning, tidpunkt eller hur det presenteras".

Tekniskt manipulerat

Annons

– Det gäller i första hand rörligt material som är tekniskt manipulerat, exempelvis genom att text, ljud eller bilder lagts till eller tagits bort, säger Sarah Harte, som är kommunikatör på Twitters europeiska kontor i Dublin.

Inlägg som bedöms vara falska eller manipulerade kommer att få en märkning av Twitter.

– Det kan också komma upp en varningsruta innan användaren gillar eller retweetar ett inlägg, säger Sarah Harte.

Den andra frågan handlar om ifall innehåll har delats i syfte att vilseleda. Här kommer man att titta på bland annat metadata, sidor som en användare länkar till och information i en användares profil.

Påverka säkerheten

Den tredje frågan ska hjälpa till att utvärdera ifall innehållet kan påverka den allmänna säkerheten i samhället eller orsaka skada. Sådant innehåll kan bli raderat. Det kan exempelvis handla om innehåll som kan leda till "omfattande våld" eller att en person eller en grupp hindras från att uttrycka sin åsikt.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons