Annons

Två nordkoreaner utvisade av Sydkorea

Två nordkoreaner utvisades i veckan av Sydkorea, uppger landets återföreningsdepartement.
Nordkorea/Sydkorea • Publicerad 9 november 2019
En sydkoreansk soldat i Panmunjom. Arkivbild.
En sydkoreansk soldat i Panmunjom. Arkivbild.Foto: Kim Hong-Ji/AP/TT

De två männen i 20-årsåldern passerade gränsen till sydkoreanskt vatten utanför Koreahalvöns östra kust i en fiskebåt i förra veckan. Männen togs till förhör av sydkoreanska myndigheter, och under utredningens gång drog myndigheterna slutsatsen att de två tillsammans med en tredje person hade mördat sexton personerna i båtens besättning.

– Regeringen beslutade att utvisa dem eftersom de hade begått allvarliga, ickepolitiska brott som mord och att de enligt lag inte omfattades av vårt skydd, säger Lee Sang-Min, talesperson vid återföreningsdepartement.

Annons

Dessutom ansågs männen kunna innebära en fara för andra i Sydkorea om de fick stanna. Männen överlämnades vid Panmunjom i den demilitariserade zonen mellan länderna.

Orsaken till händelserna ombord på båten ska ha varit att kaptenen hade behandlat de tre männen illa, och att de därför dödade honom. Sedan dödades övriga besättningsmedlemmar för att dölja kaptensmordet. När en av gärningsmännen greps i Nordkorea flydde de återstående två med fiskebåten mot Sydkorea, rapporterar BBC.

Det här är första gången som Sydkorea utvisar någon nordkorean sedan vapenstilleståndet mellan länderna 1953.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons