Annons

Tv-profil avskedas efter utspel om invandrare

Den frispråkige kanadensiske tv-profilen Don Cherry har avskedats av tv-kanalen Sportsnet.
Anledningen är hockeyexpertens uttalanden om invandrare i direktsändning.
Ishockey • Publicerad 12 november 2019
Den omstridde hockeyikonen Don Cherry får sparken från kanadensisk tv efter sina uttalanden. Arkivbild.
Den omstridde hockeyikonen Don Cherry får sparken från kanadensisk tv efter sina uttalanden. Arkivbild.Foto: Darren Calabrese

Den tidigare tränaren Don Cherry har varit ett regelbundet inslag i populära NHL-program "Hockey Night in Canada" sedan 1982, och är ett välkänt namn i hockeyvärlden.

85-åringen är känd för sin frispråkighet, men nu har han tagit det ett steg för långt och avskedats av Sportsnet, som producerar programmet i stora tv-kanalen CBC.

Annons

Under lördagens program klagade Cherry på om invandrare som inte bär en vallmo i samband med högtidlighållandet av stilleståndsdagen efter första världskriget för att visa sin respekt för de soldater som omkommit i krig.

Det är en tradition i anglosaxiska länder att bära vallmoblomman kring den 11 november. Men Cherry tycker inte att traditionen följs av de som flyttar till Kanada.

– Ni som kommer hit, ni älskar vårt sätt att leva. Ni älskar vårt överflöd. Ni kan åtminstone betala några dollar för en vallmo eller något i den stilen. De här männen betalade det högsta priset för det sätt att leva på som ni njuter av i Kanada, sade Cherry i sändningen.

"Idrott splittrar inte"

Utspelet har blivit väldigt omdiskuterat i Kanada och på måndagen fick Cherry lämna Sportsnet.

"Idrott för människor samman, det splittrar oss inte. Efter diskussioner med Don Cherry efter lördagens sändning har beslutet tagits att det är att han omedelbart tar ett steg åt sidan. Under sändningen framförde han påståenden som inte speglar våra värderingar och det vi står för", säger Sportsnets chef Bart Yabslet i ett pressmeddelande.

NHL anser att det var berättigat att avskeda Cherry.

"De åsikter som han uttryckte står i strid med värderingar som mångfald och inkludering som är grundpelare i vår idrott", skriver NHL i ett uttalande.

Ber inte om ursäkt

Don Cherry säger till tidningen Toronto Sun att han inte ville vara okänslig men att han står för det han har sagt.

– Jag vet vad jag sa och jag menar det. Alla i Kanada borde bära en vallmo för att hedra våra stupade soldater, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons