1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Undersköterska: "Personalen är slutkörd"

Tusentals undersköterskor samlades i en gemensam protest mot ohållbara arbetsvillkor.
Hoppet ligger hos socialministern som fått en rejäl bunt namnunderskrifter – med krav på mer resurser.
Undersköterskeupproret manifesterar på Mynttorget.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Initiativet till upproret drog i gång på Facebook efter att de riktade statsbidragen för ökad bemanning i äldreomsorgen avvecklades i våras.

Två undersköterskor inledde en namninsamling och på torsdagsmorgonen kunde över 14 000 underskrifter lämnats över till socialminister Lena Hallengren (S) med krav på mer resurser och bättre arbetsvillkor.

– De berättade att det finns en bild undersköterskor emellan om hur stressat och pressat det kan vara i äldreomsorgsyrket, säger ministern efter mötet med initiativtagarna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Strax därefter hölls manifestationer i bland annat Stockholm, Jönköping, Tingsryd, Skurup, Tranås, Borlänge och Mariestad, som anordnats med stöd av fackförbundet Kommunal.

"Vi var tvungna"

Hallengren ser positivt på upproret men ifrågasätter att äldreomsorgen skulle fått mindre pengar. Frågan om de avvecklade riktade statsbidragen om 310 miljoner kronor är lite mer komplicerad, understryker hon.

– Moderaternas och Kristdemokraternas budget innehöll olika insatser som i ärlighetens namn var svåra att få att fungera i praktiken, och vi var tvungna att göra en budget som höll i sin helhet, säger ministern.

– Men det var inte så att äldreomsorgen fick mindre pengar, för varje år har resurserna till kommuner och regioner ökat. Nu har vi lovat fem miljarder årligen under den här mandatperioden.

Förutom ökade resurser kräver undersköterskorna att yrket ska renodlas och uppvärderas. Där lovar ministern förändring. En statlig utredning om reglering av yrket presenterades i april och är nu ute på remiss.

TT: Många undersköterskor i äldreomsorgen arbetar så kallade delade turer vilket betyder att de jobbar två pass samma dag med obetald ledighet däremellan. Vad kan du göra åt det?

– När vi hade förmånen att styra i SKL (Sveriges kommuner och landsting) så ställde vi krav i kollektivavtal just på heltid. Nu får vi se vad som kommer att hända när de har en borgerlig ledning, säger Hallengren.

– Men vi är beredda att ta till andra verktyg om det visar sig att heltidsfrågan inte kan hanteras.

Protester på flera håll

Elisabeth Özdere-Lycke, undersköterska på Sabbatsbergsgeriatriken i Stockholm och fackligt engagerad, tog sig till Mynttorget i Stockholm med förhoppningar på att politikerna tar till sig budskapet.

– Så att vi kan få scheman som gör att man inte bara sätter sig och gråter efter arbetspassen, säger hon, och fortsätter:

– Sedan vore det trevligt att ha en lön där man slipper fundera varje månad på om det räcker eller inte. Det är skrämmande att det fortfarande är så efter 30 år i yrket.

Läs mer

Sport

"Det känns inte som att det är någon i mål i längre”

Jesper Karlsson fortsätter ösa in poäng.

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.