Annons

Många evakuerade från Kina har virussymptom

Omkring 20 av 250 personer som senast evakuerats från Kina till Frankrike på grund av virusutbrottet har sjukdomssymptom.
Wenzhou – med nio miljoner invånare – lades på söndagen till listan över städer som isoleras från omvärlden.
Kina • Publicerad 2 februari 2020
En arbetare desinfekterar en kontorsbyggnad i Qingdao i Shangdonprovinsen.
En arbetare desinfekterar en kontorsbyggnad i Qingdao i Shangdonprovinsen.Foto: Chinatopix/AP/TT

– Runt 20 som visade symptom har fått stanna vid landningsbanan, säger Frankrikes hälsominister Agnes Buzyn till journalister på Istres flygplats om söndagens evakuering från smittområdet i Kina.

Av de 250 ombord på planet är 64 franska medborgare. De evakuerade har 30 olika nationaliteter. Planet flög från Wuhan, där utbrottet började. Söndagens plan var det andra till Frankrike från Kina.

Annons

I Kina fortsätter antalet smittade att stiga. På ett dygn har ytterligare nära 3 000 fall konstaterats, vilket innebär att totalsiffran över smittade i landet nu är drygt 14 600, enligt statistik från Johns Hopkins University i Baltimore.

Antalet döda har ökat till 305.

Kraftfulla åtgärder

I staden Wenzhou i Zhejiangprovinsen i östra Kina vidtar myndigheterna de kraftfullaste åtgärderna hittills utanför Hubei. Niomiljonersstaden har stängt av såväl flera vägar som tunnelbana och annan kollektivtrafik. Vidare får bara en person per hushåll gå ut varannan dag för att köpa förnödenheter. Skolor och universitet kommer att hålla stängt fram till den 1 mars och myndigheterna uppmanar människor att inte återgå till sina arbeten förrän tidigast den 17 februari.

Zhejiang har med 661 smittade det högsta antalet bekräftade fall utanför den värst drabbade Hubeiprovinsen. 265 av fallen har registrerats i Wenzhou.

Första dödsfallet i nya coronaviruset utanför Kina bekräftades i Filippinerna på söndagen. Den 44-årige mannen kom från Wuhan i Hubeiprovinsen, där viruset först upptäcktes. Han anlände till Filippinerna via Hongkong den 21 januari tillsammans med en 38-årig kinesisk kvinna som blev den första att testas positivt för viruset i landet.

Den 44-årige mannen utvecklade svår lunginflammation efter att ha lagts in på sjukhus i huvudstaden Manila där han sedan avled. Han hade även pneumokocker och influensa, uppger sjukvårdsminister Francisco Duque enligt Världshälsoorganisationen WHO:s filippinska gren.

Sjukhus färdigt

I Wuhan har ett av två nya sjukhus som byggs med anledning av virusutbrottet färdigställts, enligt statliga medier. Sjukhuset, med 1 000 sängplatser, har uppförts på bara åtta dagar och ska kunna börja ta emot patienter på måndag.

Utanför Kina har än så länge omkring 130 fall av smittan bekräftats i runt 25 olika länder.

WHO har klassat utbrottet som ett globalt hälsonödläge, men rekommenderar inte internationella begränsningar av resande eller handel.

Flera länder har ändå vidtagit drastiska åtgärder. USA, Australien, Nya Zeeland, Filippinerna, Vietnam och Singapore har beslutat att på olika sätt stänga ute utländska medborgare som nyligen varit i Kina från att resa in i länderna.

Samtidigt fortsätter en rad länder, däribland flera europeiska, att evakuera sina medborgare från Hubeiprovinsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons