Annons

Tusentals fortfarande utan bostad efter skalv

Tre veckor efter jordskalvet i Albanien där 51 personer miste livet beräknas 12 500 fortfarande stå utan boende. Josefin Gullstrand är en av två svenska hjälparbetare på plats.
Albanien • Publicerad 14 december 2019
Josefin Gullstrand är en av två svenska hjälparbetare på plats i Albanien.
Josefin Gullstrand är en av två svenska hjälparbetare på plats i Albanien.Foto: EU Civil Protection Mechanism
Drygt 50 personer omkom i skalvet.
Drygt 50 personer omkom i skalvet.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Omkring 12|500 personer beräknas stå utan bostad och får i stället bo i tält.
Omkring 12|500 personer beräknas stå utan bostad och får i stället bo i tält.Foto: Hektor Pustina/AP/TT

Julen är bara ett par veckor bort och i albanska Durrës lyser julbelysningen klar över hamnstadens lilla centrum. Men bara en kort bit därifrån är resterna tydliga av det kraftiga jordskalv som totalförstörde tolv hus, skadade över 700 hus och orsakade sprickor i närmare 200 lägenhetsbyggnader.

Många av de drabbade står fortfarande utan tak över huvudet. Några exakta siffror finns inte, men uppskattningen är att det rör sig om runt 12 500 personer som inte har något boende.

Annons

En situation som dessutom riskerar att förvärras i takt med sjunkande temperaturer.

– Vintern kommer ju och det är klart att många är utsatta. Man behöver få in folk på ett bra sätt, säger Josefin Gullstrand om situationen.

Hon är till vardags brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Karlstad – men är sedan nyligen en av två svenskar som ingår i EU:s koordineringsinsats i Durrës, som ligger drygt tre mil nordväst om huvudstaden Tirana.

MSB trappar upp

– Man är extremt ödmjuk inför situationen och förstår att det är så många personliga öden som finns därute. Samtidigt måste man gå in i sin bubbla för att hjälpa till på bästa sätt och göra så gott man någonsin kan, säger Gullstrand.

Fler än 200 utländska experter är på plats i Albanien för att delta i räddningsinsatserna. Ett arbete som inledningsvis handlade om att hitta både överlevande och omkomna bland rasmassorna.

Nu är fokus i stället riktat mot tre huvudområden: skadebedömningar av byggnader, koordinering av inkommande materiell och humanitärt stöd.

Nyligen rapporterade Sveriges Radio Värmland om hur MSB trappade upp sina hjälpinsatser via lastbilar fullastade med tält, sängar och madrasser.

– Vi skickar ner 500 våningssängar, alltså 1 000 sängplatser, 1 000 madrasser och 482 familjetält, sade Per Högman, verksamhetsansvarig på logistikenheten, till SR då.

Behovet av tillfälliga sovplatser och olika former av uppvärmning har varit stort, men att inhysa människor i tält är bara en nödlösning till dess den albanska regeringen kan hitta något mer varaktigt.

Skogsbränder 2018

Durrës drabbades hårdast, men skalvet slog även mot grannstaden Thumanë och orsakade betydande skador på byggnader i Tirana. Totalt omkom 51 personer och omkring 900 skadades.

Annons

Planen är att EU:s räddningsinsats ska lämna området den 20 december och låta Albanien fortsätta arbetet på egen hand.

– Det känns fantastiskt att EU har det här systemet där man tillsammans kan hjälpa varandra, säger Josefin Gullstrand och drar paralleller till de svenska skogsbränderna sommaren 2018.

Då fick Sverige internationellt bistånd från länder som Polen, Litauen, Tyskland och Frankrike som skickade helikoptrar, flygplan och personal.

– Vi fick så otroligt fint stöd. Det här är exakt samma sak och man är stolt över att vara en del i det.

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons