Annons

Turkisk-ryska styrkor patrullerar i Syrien

Syrien • Publicerad 1 november 2019
Militärfordon längs en väg i Sevimli i Turkiet, på gränsen till Syrien.
Militärfordon längs en väg i Sevimli i Turkiet, på gränsen till Syrien.Foto: AP/TT

Turkiska och ryska styrkor har tillsammans börjat patrullera delar av norra Syrien för att försäkra sig om att kurdiska styrkor lämnat området. Mark- och luftstyrkor deltar i insatsen, enligt turkiska försvarsdepartementet.

Fredagens militära närvaro är en del av det avtal som slutits mellan Ryssland och Turkiet om hur området ska kontrolleras.

Annons

Turkiet inledde den 9 oktober en offensiv i nordöstra Syrien efter det att USA, som är allierat med den kurdiska SDF-milisen, dragit tillbaka sina styrkor i området.

Sedan ett avtal om eldupphör slutits mellan USA och Turkiet i mitten av oktober fick de kurdiska styrkorna slutligen fram till tisdag kväll på sig att lämna den så kallade säkerhetszonen som Turkiet vill etablera i Syrien vid turkiska gränsen.

Ryssland har försäkrat Turkiet om att kurderna har dragit sig tillbaka men president Recep Tayyip Erdogans vill försäkra sig om att så verkligen skett.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons