Annons

Tillslag mot över 240 turkiska militärer

I tillslag landet runt har turkisk polis på nytt börjat gripa officerare.
Över 200 pekas ut för delaktighet i Gülenrörelsen som anklagas för den misslyckade militärkuppen för tre år sedan.
Turkiet • Publicerad 9 juli 2019
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett möte i Istanbul förra veckan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under ett möte i Istanbul förra veckan. Arkivbild.Foto: Presidential Press Service via AP/TT

Allmänne åklagaren i Istanbul meddelar att man utfärdat arresteringsorder för 176 militärer i aktiv tjänst misstänkta för samröre med Gülenrörelsen, däribland en överste, fem majorer och löjtnanter i olika delar av försvaret,

I Izmir har allmänne åklagaren pekat ut 35 misstänkta varav 20 soldater, och i Kocaeliprovninsen står 17 personer varav nio militärer på listan enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia. I huvudstaden Ankara säger åklagaren att 32 arresteringsorder mot officerare i flygvapnet har utfärdats.

Annons

President Recep Tayyip Erdogan anklagar predikanten Fethullah Gülen, som lever i självvald exil i USA, för att ha orkestrerat kuppförsöket i juli 2016. Gülen har förnekat all inblandning.

Under de tre år som har gått sedan kuppförsöket har över 77 000 människor fängslats. Runt 150 000 offentliganställda, militärer och andra har sparkats eller stängts av från sina jobb.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons