Annons

Linde kritisk mot Turkiet besked om IS-fångar

Turkiet har påbörjat deporteringen av IS-fångar till sina hemländer. Än så länge finns inga uppgifter om de svenska IS-terroristerna, men utrikesminister Ann Linde (S) är tillsammans med sina ministerkollegor inom EU kritisk till deporteringen.
Turkiet • Publicerad 11 november 2019
Utrikesminister Ann Linde (S) är tillsammans med sina ministerkollegor inom EU kritisk till deporteringen av IS-fångar. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) är tillsammans med sina ministerkollegor inom EU kritisk till deporteringen av IS-fångar. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

En amerikan och en tysk ska redan ha skickats hem och fler än 20 européer förbereds för hemresa, enligt Turkiets inrikesdepartement. Även en person från Danmark deporterades under dagen. Mannen, som är 28 år, greps direkt på flygplatsen i Köpenhamn, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Beskedet om deporteringarna kommer några dagar efter att Turkiets inrikesminister varslat om att fångarna ska skickas till sina hemländer – trots att flera har fått sina medborgarskap indragna.

Annons

Deporteringarna togs upp under måndagens utrikesministermöte i Bryssel och många uttryckte oro över situationen.

– Det är väldigt viktigt att Turkiet drar sig tillbaka från Syrien, det upprepade vi. Att deportera IS-medlemmar i det här läget är verkligen inte rätt väg att gå, säger Linde till TT och Ekot.

Svenskar inte turk-kontrollerade

Några svenska medborgare är ännu inte på väg att deporteras från Turkiet, konstaterar Linde.

– Det finns inga uppgifter om att det finns misstänkta (svenska) IS-terrorister i de läger som Turkiet kontrollerar, utan de svenskar som är där i al-Hol-lägret som ju inte är kontrollerat av turkarna.

Om det skulle bli en deportation är ändå den svenska polisen redo.

– Det är ju en spekulation, men om det kommer hem svenskar som har rest till området för att strida med IS så kommer de omedelbart att tas om hand av polisen och säkerhetspolisen. Och det har de en väldigt detaljerad plan för.

I Turkiet pågår förberedelser för att deportera ytterligare nio tyska medborgare, två irländare och elva franska medborgare som frihetsberövats i Syrien, rapporterar Reuters med hänvisning till det turkiska inrikesdepartementet

Skickas till Danmark

Danska riksåklagaren, Rigsadvokaten, bekräftade tidigare att dialog hade förts med turkiska myndigheter om en dansk medborgare som dömts i Turkiet för terrorbrott,

Om en eller flera IS-terrorister skickas till Danmark är landet tvunget att ta emot dem, sade advokat Thorkild Høyer i slutet av förra veckan.

– Lagen är sådan att Danmark är skyldigt att ta emot danska medborgare, sade han.

Annons

– Danmark är även skyldigt att, om en medborgare vänder sig till en dansk representation utomlands, hjälpa den att resa hem, dock på egen bekostnad.

Oklart hur många

Det är oklart om alla som ska deporteras den här veckan har frihetsberövats i Syrien eller i Turkiet.

– Ni behöver inte försöka komma undan, vi kommer att skicka tillbaka dem till er. Hantera dem hur ni vill, sade inrikesminister Süleyman Soylu i fredags.

Turkiet har kritiserat flera europeiska länder för att inte ta hem medborgare som stridit för terrororganisationen i Syrien. I samband med att Turkiet för några veckor sedan inledde en militäroffensiv i landet har flera tillfångatagits.

Hur många som totalt kommer att deporteras är inte känt. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade i förra veckan att det finns totalt 1 201 IS-fångar i turkiska fängelser medan ytterligare 287 tillfångatagits i Syrien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons