Annons

Turkisk deportering av IS-fångar ska inledas

Turkiet inleder deportering av personer som misstänks tillhöra terrorrörelsen IS på måndag.
Turkiet • Publicerad 8 november 2019
Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu. Arkivbild.
Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu. Arkivbild.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Uppgiften om deportering kommer från Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna att Turkiet på måndag börjar deportera IS-fångar till sina hemländer.

Annons

– Det vi däremot kan säga är att vi generellt jobbar nära polismyndigheten och har god kunskap om eventuella återvändare.

Utrikesdepartementet har ingen information om eventuella svenska IS-anhängare.

– Vi följer utvecklingen noggrant, men vi har inga uppgifter om att det berör någon med svensk anknytning, säger Anna Lundbladh på UD:s presstjänst till TT.

Kritiserat europeiska länder

Turkiet har under en längre tid kritiserat europeiska länder för att de inte ha tagit emot egna medborgare som rest för att ansluta sig till IS och senare tagits till fånga. Ankara hotar nu att även skicka tillbaka IS-fångar med tidigare dubbelt medborgarskap, vars medborgarskap dragits in i ett av hemländerna.

– Vi säger till dem: Vi skickar tillbaka dessa personer till er, och vi börjar med det från och med måndag, säger Soylu enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia i ett tal i Ankara.

– Vi kommer att skicka tillbaka tre, fem, tio personer. Det finns inget sätt att undkomma detta, vi skickar dem tillbaka till er. Sedan får ni göra hur ni vill med dem, säger Soylu med hänvisning till de länder som kan bli mottagare.

Tidigare har Soylu sagt att Turkiet har fängslat närmare 1 200 utländska medborgare som ingått i terrorrörelsen IS. I de senaste insatserna i norra Syrien har man tagit 287 misstänkta medlemmar i IS.

Storbritannien har fråntagit omkring 100 personer deras brittiska medborgarskap på grund av delaktighet i terrorrörelser. Det internationella regelverket är otydligt vart personer som helt saknar medborgarskap ska skickas.

Både Storbritannien och Frankrike har undvikit att ratificera en internationell konvention från 1961, som gör det olagligt att frånta någon ett medborgarskap.

Det är osäkert var de fängslade personerna hålls, om de befinner sig i turkiskkontrollerade områden i Syrien eller i Turkiet.

EU-ledare möter Erdogan

Annons

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ska träffa ledarna för Storbritannien, Tyskland och Frankrike i ett informellt toppmöte i samband med ett Nato-möte i London 3–4 december.

Uppgiften kommer från president Erdogans rådgivare Ibrahim Kalin. Kritiken från Angela Merkel, Emmanuel Macron och Boris Johnson över den turkiska invasionen i norra Syrien har varit tydlig.

Erdogan i sin tur har kritiserat länderna för att ha ställt sig på vad han beskriver som terroristernas sida, med hänvisning till kurdisk milis i Syrien som stöds av bland andra USA.

Mötet lär även röra Turkiets hot om att skicka fängslade terrormedlemmar till de tre länderna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons