Annons

Turister fastnade på isländsk glaciär

Island • Publicerad 9 januari 2020
39 turister fastnade i en snöstorm på den isländska glaciären Langjökull och räddades i en stor insats. Här syns en väg till glaciären i betydligt mildare väder. Arkivbild från 2014.
39 turister fastnade i en snöstorm på den isländska glaciären Langjökull och räddades i en stor insats. Här syns en väg till glaciären i betydligt mildare väder. Arkivbild från 2014.Foto: Pontus Lundahl/TT

En grupp turister på snöskoterfärd fastnade i en svår snöstorm på den isländska glaciären Langjökull i måndags. Polis utreder nu om researrangören gjort sig skyldig till brott, rapporterar tidningen Morgunbladid.

Gruppen bestod av 39 personer och bland dem fanns britter, brasilianer och några barn.

Annons

Isländska myndigheter hade utfärdat en vädervarning för hela ön tidigare på måndagen och avrått från resor till det isländska höglandet. En stor räddningsinsats tog vid, med runt 300 personer och 57 fordon i kyla och dålig sikt.

Turisterna hade tagit tillflykt i två större fordon och var nedkylda och blöta när de hittades. De pysslades om och fick krisstöd vid en Röda Korset-anläggning.

Polisen ska utreda hur stort lidande turisterna utsattes för och vilken information de hade fått av researrangören innan avfärd.

En brittisk turist säger till tidningens engelskspråkiga sajt Iceland Monitor att de nog inte hade varit vid liv om det inte vore för den stora räddningsinsatsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons