Annons

Turbulens när kyrkan stoppar konfirmation

Det stormar kring konfirmationsundervisningen i Svenska kyrkan i Jönköping. Två konfirmandgrupper har ställts in med kort varsel och en anmälan om sexuellt ofredande har lämnats in till polisen.
Religion • Publicerad 9 november 2019
Det stormar kring konfirmationsundervisningen i Svenska kyrkan i Jönköping. Två konfirmandgrupper har ställts in med kort varsel och en anmälan om sexuellt ofredande har lämnats in till polisen. Arkivbild.
Det stormar kring konfirmationsundervisningen i Svenska kyrkan i Jönköping. Två konfirmandgrupper har ställts in med kort varsel och en anmälan om sexuellt ofredande har lämnats in till polisen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska kyrkan i Jönköping erbjuder varje år flera olika typer av konfirmandundervisningar. Två av dem som varit populära är vildmarkskonfan där man tillbringar mycket tid ute i naturen och den så kallade HV-konfan för ungdomar som idrottar och har många träningspass i veckorna. Sammanlagt har de två grupperna lockat över 100 deltagare.

Upprörda känslor

Men för en dryg månad sedan beslutade kyrkan att dra i nödbromsen för årets kull. Under en längre tid hade flera incidenter blivit kända. Och när en visselblåsare som varit med i verksamheten berättade om något specifikt som personen sett och hört ledde det fram till att kyrkan lämnade in en polisanmälan om sexuellt ofredande mot en minderårig flicka.

Annons

– Vi vet vem som är misstänkt. Och så mycket kan jag säga, att det är inte någon av våra präster, säger Pär Sjöstrand.

Beslutet att stoppa grupperna väckte upprörda känslor, inte minst hos många föräldrar. På ett stormigt möte försökte de ansvariga förklara och försvara sitt beslut.

Reda ut stormen

Bakom beslutet fanns också andra överväganden. Under flera konfirmandläger ska det ha skett stor skadegörelse på de kursgårdar man hyrt. Dessutom har kyrkoherden Ann Aldén slagit larm om att sättet att ersätta ledare på lägren under de senaste åren kan vara brott mot skattelagstiftningen. Nu ska frågan granskas av externa revisorer.

– Ersättningen kommer inte att ske på det viset i fortsättningen. Så får vi inte göra, helt enkelt, säger Pär Sjöstrand.

Nu ska kyrkan försöka rida ut stormen och blicka framåt.

– Vi har stoppat de här grupperna i förhoppningen att vi ska få tid att bygga upp något nytt. Vad det blir vet vi inte än, säger Pär Sjöstrand.

Rättad: I en tidigare version förekom fel tidsangivelse för när lägren ställdes in.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons