Annons

Tunnelbanenota nio miljarder dyrare

Utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm ser ut att bli nio miljarder kronor dyrare än tidigare beräknat, 32 miljarder i stället för 23 miljarder kronor, skriver .
Ekonomi • Publicerad 13 november 2019
T-banans kostnader skenar. Arkivbild.
T-banans kostnader skenar. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vem som får ta den notan är oklart. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) kallar nu till sig företrädare för region Stockholm och de inblandade kommunerna.

– Det är för tidigt att ens dra några sådana slutsatser. Jag vill ha en redovisning av fördyringarna av projekten och se vad som ligger bakom. Sedan får vi utgå från fakta när vi har det på bordet ordentligt, säger Tomas Eneroth till tidningen.

Annons

Fördyringen hänger till stora delar ihop med statliga säkerhets- och miljökrav, enligt regionens kartläggning, en förklaring Tomas Eneroth inte köper:

– Det låter förvånande naturligtvis, men låt oss diskutera tillsammans vilka utmaningar som finns och låt de ansvariga för projektet redovisa innan vi börjar fördela skulden, säger han.

Det är inte den första miljardrullningen på infrastrukturprojekt. Härom veckan kom uppgifter om att Förbifart Stockholm blir tre miljarder kronor dyrare än beräknat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons