Annons

Jordskredsseger för tunisisk professor

Den konservativt inriktade juridikprofessorn Kais Saied vann en jordskredsseger i den andra och avgörande valomgången i Tunisiens presidentval.
Därmed besegrade han den tidigare fängslade konkurrenten, tv-mogulen Nabil Karou.
Tunisien • Publicerad 14 oktober 2019
Tunisier tittar på en tv-sänd debatt mellan presidentkandidaterna Kais Saied och Nabil Karoui tidigare i veckan.
Tunisier tittar på en tv-sänd debatt mellan presidentkandidaterna Kais Saied och Nabil Karoui tidigare i veckan.Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Kais Saied, professor i rättsvetenskap, fick det största väljarstödet redan i den första omgången av presidentvalet i mitten av september – 18 procent. Men vid söndagens val fick han enligt den första vallokalsundersökningen i statlig tv 77 procent. Ytterligare en vallokalsundersökning visade på ett liknande resultat.

Omedelbart utbröt glädjescener i huvudstaden Tunis bland de anhängare som samlats på huvudavenyn när valresultatet blev känt.

Annons

– Vi ska försöka att bygga ett nytt Tunisien. Unga människor har drivit denna kampanj och jag är ansvarig inför dem, sade Saied efter valsegern. Omkring 90 procent av väljarna i åldern 18-25 röstade på Saied enligt opinionsmätningsinstitutet Sigma.

Stödjer Ennahda

Kais Saied, född 1958, lade nästan inga pengar alls på sin kampanj och ses av sina anhängare som en ödmjuk man med principer. Hans motståndare däremot kritiserar honom för att vara alltför konservativ och för att han stödjer det moderata islamistpartiet Ennahda.

Men Saied lyckades få stöd både bland islamister och inom vänstergrupper, trots att hans socialkonservativa politiska inriktning inte riktigt passat in hos någon av grupperna.

– Alla har gjort sitt val, i komplett frihet. Vårt projekt är grundat på frihet. Eran av undergivelse är över. Vi har precis gått in i en ny era i landets historia. Staten kommer att byggas på tillit. Tillit mellan ledaren och folket, och respekt för regelverket, sade Saied.

Karoui motsatsen

Försöken att definiera honom politiskt har stött på patrull hos både anhängare och politiska motståndare. Saied själv, som enligt bedömare talar en mycket formell form av klassisk arabiska, säger att hans framgång är "som en ny revolution". Hans avsaknad av politiskt kändisskap inom etablissemanget, eller medial popularitet, gjorde honom till något av en joker i valrörelsen.

Motståndaren Nabil Karoui, som leder det nybildade partiet Tunisiens hjärta, var på många vis motsatsen. Han äger tv-bolaget Nesma, är medialt känd och hade en stor stab bakom sig under valkampanjen. Men själv genomförde han en valkampanj där han mestadels satt frihetsberövad under en stor del av valrörelsen. Han anklagas för bland annat skatteflykt och pengatvätt. Karoui förnekar samtliga anklagelser och släpptes fri strax före valet.

Enligt vallokalsundersökningen fick han 23 procent av rösterna.

Störst i parlamentet

Den andra omgången i presidentvalet hölls eftersom ingen av de 26 kandidaterna fick mer än 50 procent av rösterna i valomgången i september.

Ennahda blev största parti i parlamentsvalet tidigare i oktober, med 52 av parlamentets totalt 217 mandat. Tvåa kom Tunisiens hjärta som fick 38 mandat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons