Annons

Tucholskypriset till fängslad förläggare

Litteratur • Publicerad 4 november 2019
Gui Minhai är ”föremål för tvångsåtgärder” enligt kinesiska myndigheter. Arkivbild.
Gui Minhai är ”föremål för tvångsåtgärder” enligt kinesiska myndigheter. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Den fängslade förläggaren Gui Minhai får årets Tucholskypris från Svenska Pen. Gui Minhai lämnade Kina 1988 för att studera i Sverige. Han blev svensk medborgare 1992 och doktorerade fyra år senare.

2012 startade han ett förlag i Hongkong som bland annat ger ut böcker om det kommunistiska partiet som är förbjudna i Fastlandskina. Han drev även en bokhandel. "Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet", skriver Svenska Pen.

Annons

Gui Minhai sågs senaste 2015 när han lämnade en semesterlägenhet i Thailand i sällskap med en okänd man. Sedan dess har kinesiska myndigheter erkänt att han är "föremål för tvångsåtgärder". Han har varken fått rätt till juridisk prövning eller kunnat ta emot besök från svenska myndigheter.

Tucholskypriset är på 150 000 kronor och ges till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons