Annons

"Trumps starkaste tal som president"

Donald Trump har på allvar inlett sin kampanj inför höstens val.
Presidentens årliga state of the union-tal blev en lovsång till den blomstrande amerikanska ekonomin.
USA • Publicerad 5 februari 2020
President Donald Trump under sitt tal till nationen med vicepresident Mike Pence och talmannen Nancy Pelosi i bakgrunden.
President Donald Trump under sitt tal till nationen med vicepresident Mike Pence och talmannen Nancy Pelosi i bakgrunden.Foto: Leah Millis/AP/TT

Det var en väl iscensatt show som satte i gång återvalskampanjen 2020. Och det blir svårt för demokraterna att kämpa emot budskapet att ekonomin är på spikrak väg uppåt, bedömer Richard Himelfarb, professor i statsvetenskap vid Hofstra University i New York.

– Det var ett starkt tal, han träffade rätt gång på gång, och på precis alla de ställen han ville, säger han.

Annons

– Han pratade om allt han åstadkommit, framför allt på det ekonomiska området. Det var mycket viktiga budskap till minoritetsväljarna. Han pratade om hur arbetslösheten gått ner bland svarta och latinamerikaner och han betonade sina styrkor, att den amerikanska ekonomin tuffar på och inte har varit så här stark på länge.

Positiva budskap

Betoningen på ekonomin, och att han till stor del höll sig till ett positivt budskap – och varken nämnde riksrättsprocessen eller demokraternas valschabbel i Iowa i veckan – var enligt Himelfarb strategiskt rätt.

– Det var förmodligen hans starkaste tal som president, för det var inte svårt att hålla med honom när han pratar om att optimismen är på uppgång, inkomsterna stiger och arbetslösheten sjunker. Den demokrat som till slut ska gå upp mot honom i valet kommer att få det mycket svårt, för hans argument är starka.

Presidenten har haft några bra dagar och rider på en framgångsvåg, säger Himelfarb.

– Först demokraternas misslyckande i Iowa, där de inte ens kunde få till ett val, sedan det här talet där han var övertygande och så i morgon när han kommer att bli friad i riksrätten. Och samtidigt har Gallup ju i dag (tisdag) släppt siffror som visar att hans popularitet ökar. Han har aldrig haft högre än de 49 procent nu som anser att han gör ett bra jobb.

Pelosi minnesvärd

Men det Himelfarb och de flesta andra kommer att minnas allra mest från talet är talmannen Nancy Pelosi, och när hon rev sönder Trumps tal.

– Jag tror inte jag sett något liknande, hon var så äcklad att hon rev sönder talet, mitt framför tv-kamerorna och det amerikanska folket. Man ser det och frågar sig om man just sett talmannen, den högst uppsatta valda personen i representanthuset, riva presidentens tal när han gick därifrån?

– Vi kommer inte få se något annat under hela året som bättre sammanfattar det politiska läget än när Nancy Pelosi river sönder talet.

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons