Annons

Trumps ord möts av protester

Donald Trumps uppmärksammade och upprepade uttalanden om fyra kongresskvinnor med påbrå från länder och territorier utanför USA möts av protester och fördömanden från hela världen.
USA • Publicerad 16 juli 2019
Representanthusmedlemmarna Ilhan Omar från Minnesota och Alexandria Ocasio-Cortez från New York under en presskonferens på måndagen.
Representanthusmedlemmarna Ilhan Omar från Minnesota och Alexandria Ocasio-Cortez från New York under en presskonferens på måndagen.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Mångfalden är en av vårt lands största tillgångar, slog Kanadas premiärminister Justin Trudeau fast i en kommentar om helgens uttalande från USA:s president.

– Jag tror att kanadensarna, och faktiskt alla människor jorden runt, vet exakt vad jag tycket om de där kommentarerna. Det är inte så vi gör i Kanada, sade Trudeau i en tv-sänd presskonferens.

Annons

Och premiärministern fick medhåll från flera håll.

– Jag lägger mig normalt inte i andras politik, men det måste stå klart för de flesta att jag på intet sätt håller med honom, sade Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern i nyazeeländsk radio.

– Om man är ledare för ett stort multikulturellt samhälle kan man helt enkelt inte använda ett sådant språk, sade Boris Johnson, som försöker bli nästa ledare för brittiska Konservativa partiet, och därmed bli Storbritanniens premiärminister.

"Rör mig inte i ryggen"

Det de reagerade på var Trumps helgtwittrande om "progressiva kongresskvinnor från Demokraterna", och presidentens efterföljande pressträff på måndagen, där han valde att gå till ytterligare attack.

– Det här är människor som hatar vårt land, sade Trump på pressträffen om de fyra kongresskvinnorna han allmänt anses syfta på i sina tirader.

På frågan om han är orolig över att många kan se honom som rasist efter kommentarerna svarade Trump:

– Det rör mig inte i ryggen, för många människor håller med mig.

Timmarna efter uttalandet kom repliken från de fyra kvinnorna – Alexandria Ocasio-Cortez som representerar delstaten New York i representanthuset, Ilhan Omar som företräder Minnesota, Rashida Tlaib som företräder Michigan och Massachusetts-ledamoten Ayanna Pressley.

– Det var en öppen rasistisk attack på fyra färgade kongressledamöter, sade Ilhan Omar som företräder Minnesota.

– Det är en vit makt-agenda.

Annons

– Vi kommer inte låta oss tystas, sade Massachusetts-ledamoten Ayanna Pressley, och fortsatte med en hänvisning till Trumps twittrande om de fyras "gäng":

– Vårt gäng är stort. Vårt gäng inkluderar alla som bidrar till att bygga en mer jämlik och rättvis värld och det är det arbetet vi vill fortsätta med, sade hon.

Tysta republikaner

Tidigare under dagen hade en lång rad av de fyra kvinnornas partikamrater redan fördömt presidentens uttalanden, men från Trumps republikanska parti var det till stor del tyst. Två senatorer som tidigare haft motsättningar med Trump var bland de vassaste högerkritikerna nu också.

– Min åsikt är att det som sades och det som twittrades var destruktivt, nedsättande, splittrande och helt ärligt väldigt fel, sade till slut Utah-senatorn Mitt Romney.

Alaska-senatorn Lisa Murkowski fyllde i:

– Det finns ingen ursäkt för presidentens ondskefulla kommentarer, de var helt oacceptabla och det här uppträdandet måste få ett slut. Vi måste kräva en högre standard på uppträdande och anständighet.

Republikanernas ledare i representanthuset, Kevin McCarthy, nöjde sig med att konstatera att hans fyra kollegor hör hemma i USA och att "det här är deras hemland". De hårdaste orden från partiet kom från dess enda mörkhyade representant i kammaren, Will Hurd från Texas, som i tv-kanalen CNN kallade attackerna rasistiska.

"Väljarna avgör"

Och Trump själv? Han vet att han har många väljare med sig när det gäller misstron mot de för USA mycket vänsterinriktade fyra demokraterna, och hoppas att deras parti mobiliserar kring dem.

– Om (Demokraterna) samlas runt de här fyra tror jag att de kommer få det svårt i valet, för jag tror inte att det amerikanska folket kommer att vara med dem, sade han.

– Väljarna avgör.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons