Annons

Vita huset: USA har dödat terrorledare

Amerikansk militär har dödat Qassim al-Rimi, ledare för terrorrörelsen al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap), uppger Vita huset.
USA/Jemen • Publicerad 7 februari 2020
USA:s president Donald Trump under en presskonferens på torsdagen.
USA:s president Donald Trump under en presskonferens på torsdagen.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

USA har "genomfört en antiterroroperation i Jemen som framgångsrikt eliminerade Qassim al-Rimi", skriver det amerikanska presidentkansliet på sin hemsida.

"Under Qassim al-Rimi har Aqap begått omåttliga våldsövergrepp mot civila i Jemen och försökt genomföra och inspirera till en mängd attacker mot USA och vår militär. Hans död minskar ytterligare Aqaps och den globala al-Qaida-rörelsens makt, och den för oss närmare ett avlägsnande av de hot dessa grupper utgör mot vår nationella säkerhet. USA, våra intressen och allierade är säkrare som en följd av hans död", skriver Vita huset.

Annons

Inga vidare uppgifter ges om var eller hur Qassim al-Rimi ska ha dödats. Det finns heller ingen bekräftelse från annat håll.

Qassim al-Rimi utnämndes som ledare för Aqap efter att den förre ledaren Nasir al-Wuhaysh dödades i ett amerikanskt drönaranfall i Jemen 2015.

Aqap tog tidigare i februari på sig attentatet på en amerikansk militärbas i Florida den 6 december ifjol. Tre människor dödades då en man vid det saudiska flygvapnet, som utbildades på basen Pensacola, öppnade eld. Åtta skadades. Mannen sköts därefter ihjäl av polis.

Attentatsmannen drevs enligt åklagarmyndigheten av jihadistisk ideologi. Han hade före dådet lagt ut ett citat på Twitter från den tidigare al-Qaidaledaren Usama bin Ladin – som dödades av amerikanska specialstyrkor i Pakistan 2011.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons