Annons

Trump vill skärpa lagen efter skjutningar

USA är skakat efter helgens två masskjutningar i Texas och Ohio. Skytten i Texas misstänks ha haft ett rasistiskt motiv.
President Donald Trump vill lagstifta om obligatoriskt dödsstraff för de som genomför massmord.
USA • Publicerad 5 augusti 2019
Sörjande tröstar varandra i Dayton i Ohio.
Sörjande tröstar varandra i Dayton i Ohio.Foto: John Minchillo/AP/TT

Den 21-årige Texasbon Patrick Crusius pekas ut som skyldig till lördagens masskjutning i El Paso i USA, som krävt minst 22 människors liv sedan ytterligare två av offren avlidit på sjukhus.

Patrick Crusius misstänks för mord. Polisen utreder också om det rör sig om ett hatbrott, eftersom Crusius före dådet misstänks ha publicerat ett högerextremt "manifest" med udden riktad mot latinamerikaner.

Obligatoriskt dödsstraff

Annons

USA:s president Donald Trump säger i ett tal till nationen att hat inte har någon plats i Amerika och att han vill se en lagstiftning som garanterar att de som gör sig skyldiga till hatbrott och massmord straffas med döden. Han tillade att dödsstraffen borde "utdömas fort, bestämt och utan åratal av onödig fördröjning".

Trump sade också att USA måste bli bättre på att agera på tidiga varningssignaler och uppmanar justitiedepartementet att samarbeta med sociala medieföretag.

– Vi måste inse att internet har blivit ett farligt forum för att radikalisera störda människor och få dem att utföra vansinnesdåd, sade Trump.

Han sade också att lagstiftningen när det gäller mental ohälsa måste reformeras för att bättre kunna identifiera störda individer.

Debatt om vapenlagar

Masskjutningarna har återigen väckt debatten om USA:s vapenlagar. På Twitter förordar presidenten utökade bakgrundskontroller vid vapenförsäljning och uppmanar kongressens republikaner och demokrater att samarbeta kring ett sådant lagförslag. Han skriver också att ett sådant skulle kunna slås ihop med en invandringsreform. Kongressens politiker har i åratal försökt få till en invandringsreform utan att lyckas.

"Något bra, om inte FANTASTISKT, måste komma ut av de här tragiska händelserna", skriver han.

Federala myndigheter klassar dådet som inhemsk terror, uppger den federale åklagaren John Bash och distriktsåklagaren i Texas säger att man kommer att yrka på dödsstraff om Crusius fälls för skjutningen.

Mexiko reagerar

Sju av offren var mexikaner och landets utrikesminister säger att Mexikos utrikesdepartement kommer att inleda en egen undersökning för att utreda de ansvariga som sålde vapnet till skytten. Mexiko överväger också att begära att den misstänkte utlämnas till landet.

– I Mexikos ögon är den här individen en terrorist, säger Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard.

Under söndagen samlades människor utanför köpcentrumet i El Paso för att sörja dödsoffren. Även i Mexiko har minnesstunder hållits.

Annons

I Dayton i Ohio samlades samtidigt under söndagen hundratals människor för att hedra offren i en dödskjutning mot en bar, där en man sköt ihjäl 9 personer och skadade 27 innan han sköts till döds av polis.

Masskjutningarna utgjorde nummer 250 och 251 i USA i år.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons