Annons

Trump: Nya samtal är i gång

Handelssamtalen mellan USA och Kina har återupptagits, meddelar USA:s president Donald Trump. Detta efter att "vapenvila" utropats mellan länderna vid sidan av helgens G20-möte.
Ekonomi • Publicerad 2 juli 2019
USA:s president Donald Trump vid G20-mötet i Osaka, Japan.
USA:s president Donald Trump vid G20-mötet i Osaka, Japan.Foto: Susan Walsh

Enligt Trump talar parterna över telefon men antyder att fysiska möten kommer att äga rum. Presidenten understryker även att det potentiella avtalet måste väga till USA:s fördel.

– Det måste bli bättre för oss eftersom de har haft en fördel under så många år, säger Trump och syftar på Kinas handelsöverskott som han tolkar som en nackdel för USA.

Annons

Under helgen enades Trump och hans kinesiske motsvarighet Xi Jinping om att avstå från nya tullhöjningar. Samtidigt lovade Trump att lätta på sanktionerna mot kinesiska teknikjätten Huawei.

Löften kommer också från Kinas håll om att öppna upp ekonomin ytterligare. Vid världsekonomiskt forum i kinesiska Dalian lovade Kinas premiärminister Li Keqiang bland annat att skrota taket för utländskt ägande inom finanssektorn tidigare än planerat.

Den kinesiska regeringen kommer även att lätta på restriktionerna mot utländska investeringar inom telekom- och transportsektorn från och med nästa år, lovar Li Keqiang.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons