Annons

Trump hotar dra in nödhjälp till bränder

USA:s president Donald Trump hotar återigen med att dra in statligt stöd till Kalifornien, som hukar under svåra terrängbränder.
USA • Publicerad 4 november 2019
Den så kallade Mariabranden strax utanför Santa Paula i en bild från i torsdags.
Den så kallade Mariabranden strax utanför Santa Paula i en bild från i torsdags.Foto: Noah Berger/AP/TT

Trump anklagar på Twitter den demokratiske guvernören Gavin Newsom för att ha gjort ett uselt jobb när det gäller skogsskötseln. Newsom riktar å sin sida kraftig kritik mot hur Trump och hans regering hanterat miljöfrågor.

"Du tror inte på klimatförändringar. Du kan lämna det här samtalet", svarade Newsom presidenten.

Annons

Senare utvecklade han i ett uttalande att delstaten "framgångsrikt utkämpar ett krig mot de tusentals bränder som härjat i delstaten de senaste veckorna, till följd av extremväder som orsakas av klimatförändringar, samtidigt som Trump attackerar botemedlet".

Newsoms kansli lyfter också att Kalifornien satsar 200 miljoner dollar om året i delstatens hittills största satsning för att motverka terrängbränder.

Många Kalifornienbor har irriterats över Trumps uttalanden, dels för att han inte visat sympati mot alla som tvingats fly sina hem, dels för att de flesta bränderna rasat på andra håll än i just skogen.

– De här bränderna brinner inte i skogslandskap där du kan gå in och göra något för att förändra skogen. Det här är buskmarker och gräsmarker och en diskussion om skogsskötsel är totalt otillämpbart, säger Glen MacDonald, som är expert på klimatförändringar och terrängbränder vid universitetet UCLA, till Los Angeles Times.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons