Annons

Trump gratulerar Johnson till segern

Storbritannien • Publicerad 13 december 2019
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Donald Trump träffades i början av månaden. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Donald Trump träffades i början av månaden. Arkivbild.Foto: Peter Nicholls/AP/TT

USA:s president Donald Trump gratulerar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till valsegern.

"Storbritannien och USA kommer nu att vara fria att sluta ett enormt nytt handelsavtal efter brexit. Det här avtalet har potential att vara mycket större och mer lukrativt än något avtal som skulle kunna nås med EU. Fira, Boris!", twittrar presidenten.

Annons

Frankrikes EU-minister Amélie de Montchalin välkomnar den förväntade tydligheten i valresultatet, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Om vallokalsundersökningen bekräftas så kommer det innebära en tydlig majoritet, något som saknats i Storbritannien i flera år, säger hon och fortsätter:

– Det är inte upp till mig att bli lättad – eller orolig – men, tillsammans med presidenten, så har vi sagt i flera månader: Vi behöver tydlighet, säger hon, syftande på Frankrikes president Emmanuel Macron.

I och med Boris Johnsons nyvunna stora majoritet, återstår nu väldigt lite tvivel om att parlamentet i EU kommer att godkänna Johnsons brexitavtal, kommenterar Thierry Breton, EU:s inremarknads- och industrikommissionär, valresultatet.

– Brexitförhandlingarna är över nu. Vi går nu in i en fas av handelssamtal mellan Storbritannien och EU, säger Thierry Breton till franska radiostationen RTL.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons