Annons

Trump backar – men ändå inte

Donald Trump ger upp sina försök att få med en fråga om medborgarskap när USA genomför en folkräkning nästa år. Men USA:s president vägrar erkänna ett nederlag och har gett order om att få svar på frågan på annat sätt.
USA • Publicerad 12 juli 2019
President Donald Trump, flankerad av handelsminister Wilbur Ross och justitieminister William Barr, utanför Vita huset på torsdagen.
President Donald Trump, flankerad av handelsminister Wilbur Ross och justitieminister William Barr, utanför Vita huset på torsdagen.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Donald Trump meddelade på en presskonferens utanför Vita huset att han gett order till samtliga myndigheter att förse landets handelsdepartement med data om medborgare och icke-medborgare i landet. Det ska enligt presidenten vara vägen till att få svar på den för honom viktiga frågan, i stället för att ha med den under nästa års folkräkning.

– Vi backar inte i våra ansträngningar att fastslå frågan om medborgarskap inom Förenta staternas befolkning, säger Trump.

Annons

– Vi kommer att vända på varenda sten. Vi kommer att använda dessa enorma federala databaser för att få en komplett och korrekt siffra på hur många i USA som inte är medborgare.

Trump och hans regering fick tidigare i juli nej från Högsta domstolen om att ha med frågan i folkräkningen. Trump sade då att han skulle göra allt i sin makt för att frågan skulle vara med. "Det är en väldigt sorglig tid för Amerika när USA:s högsta domstol inte tillåter frågan 'Är den här personen medborgare i USA?'", skrev han då på .

Kritiker menar att frågan om medborgarskap kan skrämma bort grupper som brukar rösta på Demokraterna, vilket kan göra att deras områden får mindre tyngd än vad de borde ha i framtida val. Republikanerna har tillbakavisat det skälet, men för en vecka sedan erkände Trump vid en presskonferens att distriktfördelningen är en viktig orsak.

– För det första, vi behöver frågan för kongressen – vi behöver den för att se över kongressens distrikt, enligt flera medier.

USA genomför en folkräkning vart tionde år, den nu omdebatterade frågan har varit med tidigare, men inte i en fullskalig folkräkning sedan 1950.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons