Annons

USA och talibanerna enas om nedtrappat våld

Efter 18 år av strider kan ett fredsavtal vara i sikte.
I ett första steg uppges USA och talibanerna vara överens om att trappa ned våldet i Afghanistan.
Afghanistan • Publicerad 14 februari 2020
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Afghanistans president Ashraf Ghani under en säkerhetskonferens i tyska München på fredagen.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Afghanistans president Ashraf Ghani under en säkerhetskonferens i tyska München på fredagen.Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AP/TT

En högt uppsatt amerikansk regeringskälla bekräftade på fredagen att ett avtal om nedtrappning nu är klart. Det ska gälla i sju dagar men det är oklart när överenskommelsen ska träda i kraft, fast källan hoppas på "mycket snart".

Detta sedan president Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo på torsdagen uppgivit att USA efter framsteg i förhandlingarna var nära ett avtal om nedtrappat våld med talibanrörelsen. Även en talesperson för talibanerna sade att ett avtal var nära, liksom Afghanistans president Ashraf Ghani.

Annons

I september ställde Trump abrupt in de pågående fredssamtalen med talibanrörelsen efter en blodig attack i Kabul då bland annat en amerikansk medborgare dödades. Diskussionerna om ett tillbakadragande av amerikanska trupper mot försäkran om att talibanerna inte skulle låta terrororganisationer få fäste i Afghanistan hade pågått i närmare ett år när de avbröts.

"Gå vidare"

Nu säger den amerikanska regeringskällan till reportrar vid säkerhetskonferensen i tyska München:

– Det var våld som stoppade undertecknandet av avtalet i september. Nu har vi en överenskommelse om minskning av våldet. Och om talibanerna genomför det de åtagit sig att göra kommer vi att gå vidare med avtalet.

Han tillägger att överenskommelsen är väldigt specifik och att den täcker alla afghanska styrkor samt att den amerikanska militären ska övervaka våldsnivån i Afghanistan för att kontrollera om talibanerna håller sitt ord.

– Och vårt åtagande, i termer av styrkeminskning som är både baserad på villkor och i faser, är väldigt knuten till att de (talibanerna) levererar på de åtaganden de gjort, och kommer att vara det, säger han.

I dag finns tusentals Nato-soldater i Afghanistan, varav 13 000 amerikanska. USA siktar på att minska antalet soldater i landet till 9 000, sade en västerländsk diplomat till Reuters tidigare i veckan.

Flera parter

Den fundamentalistiska talibanrörelsen har sedan den störtades i en USA-ledd invasion 2001 bedrivit gerillakrig mot afghanska myndigheter och utländsk militär. Men efter 18 år av strider kan nu ett fredsavtal vara nära förestående.

Förhandlingarna mellan USA och talibanerna har förts i Doha i Qatar. Tanken är att de ska gå in i nästa fas, där fler parter i konflikten ska ingå, om överenskommelsen om nedtrappat våld håller i sju dygn.

Samtidigt uppges minst åtta personer ha dödats i en flygattack på fredagen i den östra provinsen Nangarhar i Afghanistan, ett område där talibanerna har en stark närvaro.

Enligt boende i området dödades åtta personer som sannolikt var civila och minst ett av offren var ett barn. En talesperson för provinsguvernören bekräftar angreppet men nämner inget om vilka som dödats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons