Annons

Trots rekordstarten – "Goalofsson" vill ha mer

Han har varit kungen av powerplay, den hetaste nykomlingen i NHL och redan skrivit in sig i ligans rekordböcker.
Victor Olofsson har till och med fått ett nytt efternamn efter sin målsuccé och kallas Goalofsson.
Ishockey • Publicerad 7 november 2019
Victor Olofsson i samband med Buffalos träning i Globen.
Victor Olofsson i samband med Buffalos träning i Globen.Foto: Anders Wiklund/TT

Den 24-årige svensken från Örnsköldsvik är inte helt nöjd trots alla mål och lovord.

Nu är siktet inställt på att få göra sitt första mål i fem mot fem när NHL-säsongen fortsätter på svensk mark i Globen i matcherna mot Tampa Bay på fredag och lördag.

Annons

"Goalofsson" har skjutit sex mål på de första 15 matcherna – alla i numerärt överläge.

Lägg till de två mål han gjorde i sina första NHL-matcher i slutet av förra säsongen, som också kom i powerplay, så har han gjort samtliga sina mål i den spelformen.

När han gjorde sitt femte för säsongen, det sjunde totalt, hamnade han i rekordlistorna.

– Det är bara att passa honom så gör han mål. Han har ett otroligt skott, säger lagkamraten och backstjärnan Rasmus Dahlin.

Månadens nykomling

Förutom det historiska avtrycket utsågs Victor Olofsson till oktober månads rookie i NHL. Han räknas fortfarande som nykomling eftersom han gjorde så få matcher i fjol.

Trots sin heta svit är han inte helt nöjd.

– Jag vill förbättra fem mot fem-spelet och bidra där också, men samtidigt har det varit kul och jag kommer inte att försöka sluta göra mål i powerplay. Jag ska se till att göra mål i både och, säger Olofsson som är en av anledningarna till Buffalos heta säsongsstart med nio segrar på 15 matcher.

Victor Olofsson lämnade Frölunda samtidigt som Rasmus Dahlin, men medan backtalangen tog en NHL-plats direkt fick Olofsson spela nästan hela förra säsongen i farmarligan AHL.

Där öste han in 30 mål och 63 poäng på 66 matcher innan NHL-chansen dök upp.

"En hel del nötande"

Hans suveräna skott kommer efter timmar av träning tillsammans med storebror Jesper, 27-åringen som är van målskytt i Färjestad, på garageuppfarten i Kroksta utanför Örnsköldsvik.

Annons

– Vi hade en skottramp på garageuppfarten så det har blivit en hel del nötande. Det kunde bli några timmar om dagen och jag tyckte det var otroligt kul, berättar han efter en träning i Globen.

TT: Vad är du mest nöjd över med ditt skott?

– Hur snabbt jag kan få i väg pucken från klubban. Jag behöver inte ha så mycket tid att hantera pucken innan jag skjuter och det tror jag kan överraska många målvakter, säger han.

Drömmarna där på garageuppfarten handlade om NHL. Nu är han där.

– Det känns som det gått ganska fort, säger han med ett leende och ser fram emot matcherna i veckoslutet.

Det blir mycket Övik i matcherna. Tampas stjärnback Victor Hedman är ju därifrån, liksom Olofssons lagkamrat, målvakten Linus Ullmark.

Totalt finns sju svenskar i båda lagen.

– Det ska bli fantastiskt kul. Jag har bara spelat en gång i Globen förut, med Frölunda mot Djurgården. Jag minns att det var ”Järnkaminernas” dag och en otroligt häftig stämning, så man får hoppas på något liknande nu.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons