Annons

Tre Kronor-centern laddar med älgkött

Älgmiddag hemma hos föräldrarna i Björbo.
Det är Fredrik Händemarks drömuppladdning inför torsdagens hockeylandskamp mot Tjecken.
Ishockey • Publicerad 7 november 2019
Malmös Fredrik Händemark (till vänster) är med i Leksand som en del av Tre Kronors trupp till Karjalaturneringen. Arkivbild.
Malmös Fredrik Händemark (till vänster) är med i Leksand som en del av Tre Kronors trupp till Karjalaturneringen. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Direkt efter Tre Kronors sista träning inför Karjalapremiären blev Malmöcentern Fredrik Händemark upphämtad av mamma Anna-Lena, som dukat upp en efterlängtad middag på vilt i barndomshemmet i Björbo.

Djuret har just skjutits av pappa Mats i dalaskogarna.

Annons

– Jag är uppvuxen på älgkött. Farsan har alltid jagat älg så vi har haft älgkött i frysen. Sedan har morsan gjort maten. Det är så mycket man kan göra av älgens olika delar, säger Händemark.

– Älgkött är gott och betyder mycket för mig. Jag brukar regelbundet få laddningar av farsan så jag klarar mig i Malmö.

Kommit hem

26-åringen har kommit hem för att spela en av sina viktigare landskamper. För trots att genombrottet kom i Malmö är det i Leksand han fick sin hockeyuppfostran.

I den arena som Tre Kronor möter Tjeckien i har Fredrik Händemark spelat pojkhockey, gått på hockeygymnasiet, gått upp i SHL med Leksands IF innan han 2015 lämnade klubben för Pantern, och sedan vidare till Malmö.

– Under den sista tiden i Leksand var jag inte bra nog för att ta ytterligare ett steg framåt i min hockeykarriär. Jag stod och stampade. Därför kändes det rätt att flytta till Skåne, säger han.

Nu är han tillbaka i Leksand som spelare i Tre Kronor.

– Bara att få spela i Tre Kronor är stort för mig och sedan att göra det här i Leksand känns extra bra.

Magproblemet

Fredrik Händemark har spelat 13 landskamper och är nu tillbaka i landslaget efter vårens dramatik då han tvingades tacka nej till VM-spel på grund av magproblem.

– Det var en grej som inte är rolig att gå in på, men det hade med magen att göra. Det var strul med magen och jag tvingades tacka nej, säger Händemark och fortsätter berätta:

– Jag var riktigt ledsen eftersom det gått bra i slutspelet med Malmö och jag ville verkligen visa upp mig i landslaget. Därför var det tungt att först få samtalet att man var klar för VM-laget och samtidigt veta att det var problem med magen, för att fortsätta fundera och sedan tacka nej.

Annons

Den kommande helgen betyder mycket för Händemarks framtid i landslaget.

– Ja, nu är det viktigt att ta ytterligare ett steg i mig karriär. Jag vill bli en regelbunden spelare i Tre Kronor, säger han och erkänner att NHL-drömmen är klar och tydlig, trots att han inte är draftad för någon NHL-klubb.

– Jag är öppen för förslag, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons