Annons

Tre döms för grovt vållande till annans död

Tre män döms till fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, efter att ha strypt en man till döds i Kiruna den 27 juli förra året.
Brott • Publicerad 3 januari 2020
En man ströps till döds i fjol somras. Nu döms tre män till fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Arkivbild.
En man ströps till döds i fjol somras. Nu döms tre män till fängelse för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Två av männen, som även döms för brott mot griftefrid, får åtta års fängelse. Den tredje mannen döms till sju års fängelse.

Den 28-årige mannen, hemmahörande i Kiruna, anmäldes försvunnen i slutet av juli förra året men hittades först i mitten av augusti, död i skogen nära Parakka sydöst om Kiruna.

Annons

Enligt åklagaren hade de tre männen tillsammans och i samförstånd dödat mannen genom strypning, för att sedan packa in kroppen i tyg och sätta eld på den i skogen. Åklagaren hade yrkat på att männen skulle dömas för mord till fängelse i 18 år.

Alla de tilltalade har förnekat mord, men vidgått del i det våld som ledde till mannens död. Två av dem hade även erkänt brott mot griftefrid.

Tingsrätten delar dock inte åklagarens uppfattning om att männen hade för uppsåt att mörda mannen, utan går i stället på åklagarens andrahandsyrkande och dömer dem till synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Motivet ska ha varit att "hämnas gamla av dem upplevda oförrätter", enligt rätten.

Bland bevisningen fanns bland annat blodrester från offret i en bil som tillhör en av de dömda, samt blod på en av männens kläder och i hans lägenhet. Det fanns även övervakningsfilmer från en bensinmack när två av de dömda köper diesel som enligt åklagaren skulle användas för att bränna kroppen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons