Annons

Tränaren: "Kan bli bäst i världen över tid"

Linn Svahn tog säsongens femte världscupsseger, varav den tredje individuellt, när hon vann sprinten i Falun.
En raketutveckling som bara är början av karriären.
Skidor • Publicerad 8 februari 2020
Ola Rawald. Arkivbild.
Ola Rawald. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Linn Svahn är inne på samma linje:

– Den här segern är ett bra gensvar på att det jag gör fungerar bra. Det ger en extra trygghet för framtiden.

Annons

När Linn Svahn visade klassen på målrakan och vann sprinten i Falun inför en jublande hemmapublik, satt Ola Rawald i en bil på väg hem från ungdoms-SM i Matfors.

– Jag hörde loppet på radio och är så imponerad av henne. Nu skulle jag också vilja se loppet, säger Ola Rawald, som sedan 2001 var varit en av Sveriges mest framgångsrika skidtränare och haft en viktig roll i arbetet med att bygga upp svensk sprinttradition.

Hemlig kunskap

Sedan en tid tillbaka är han tränare på skidgymnasiet i Östersund och i fjol fick han kontakt med Linn Svahn som är från den jämtländska staden.

– Hon är den första kvinnliga skidåkaren som jag tränat på detta sätt och vårt samarbete handlar om att jag finns som ett bollplank på hemmaplan när hon inte är med i landslaget, säger Ola Rawald, som ser en ljus framtid för Svahn.

– Nu handlar det mycket om "learning by doing" för Linn. Samtidigt har jag en del kunskap och erfarenheter som hon kan få nytta av. Mer än så vill jag inte avslöja, säger Ola Rawald.

Han tillägger ändå att det bland annat handlar om att förbereda 20-åringen inför nya arenor, tävlingsbanor samt ge kunskap att hantera möten med konkurrenter, sponsorer och medier.

Rawald har varit med förr och det ska Svahn få nytta av.

– Hon har kommit i gång med träningen bra de senaste åren efter en skadeperiod. Det är en snabb och stark tjej med ett naturligt taktiskt sinne i sprint. Hon kan bli bäst i världen över en lång tid. Dessutom har hon ambitioner att också bli en bra distansåkare, vilket kommer att utveckla henne i sprint.

Efter segern i Falun betonade Linn Svahn vikten av samarbetet med Ola Rawald.

– Han betyder väldigt mycket. Han är mitt största bollplank och är väldigt viktig för mig. Vi håller tät kontakt.

Annons

TT: Vad sade han inför loppet i dag?

– Stå på.

Vinnarskalle

Det gjorde Linn Svahn och tog sin femte världscupsseger (tre individuella och två i teamsprint) inom loppet av två månader. Bland de svenska sprintdamerna är det bara Stina Nilsson och Hanna Falk som tagit fler segrar än Linn Svahn.

Dessutom har hon under dessa månader vunnit på alla typer av banor. Men i Falun var det hennes vinnarskalle och självförtroende som imponerade mest:

– Jag var inte orolig under finalen. För om jag bara var med på upploppet skulle det mycket till om jag inte skulle vara först.

Nu var det ryskan Natalja Neprjajeva (tvåa) och Jonna Sundling (trea) som fick känna av Linn Svahns enorma fartökning på upploppet.

– När hon väl har bestämt sig, då kör Linn. Hon är väldigt stark i stakningen, sade Jonna Sundling.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons