Annons

Fimp startade storbrand – tonåring åtalas

En glödande cigarettfimp, eller möjligen flera, startade en våldsam brand i Hässleholm, som ledde till att tågtrafiken i somras stoppades under en vecka.
Nu åtalas en tonårsflicka för grov allmänfarlig vårdslöshet.
Bränder • Publicerad 7 februari 2020
Polisens kriminaltekniker spärrar av medan de skadade kontaktledningarna och signalsystemkablarna demonteras och röjs undan strax norr om Hässleholm C efter en kraftig brand i augusti i en industribyggnad. Arkivbild.
Polisens kriminaltekniker spärrar av medan de skadade kontaktledningarna och signalsystemkablarna demonteras och röjs undan strax norr om Hässleholm C efter en kraftig brand i augusti i en industribyggnad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Brandorsaken är att man har kastat fimpar i det här godsmagasinet, säger åklagare Marie-Louise Holmberg till TT.

Enligt åklagaren borde 16-åringen ha förstått att fimpen hon kastade skulle kunna orsaka en brand. När det väl hade börjat brinna borde hon även ha insett att räddningstjänsten skulle larmas.

Annons

– Jag kan inte visa att man har haft ett uppsåt till att anlägga en brand – ett sådant uppsåt som krävs för mordbrand. Utan här tycker jag att man kan visa att man har varit vårdslös och att man hade kunnat misstänka att det skulle kunna brinna, säger Holmberg.

16-åringen befann sig i den gamla lagerbyggnaden nära järnvägsspåren den 14 augusti tillsammans med ytterligare tre ungdomar, och dessa åtalas för olaga intrång.

Branden orsakade direkta skador för 2,7 miljoner kronor och följdskador för drygt 17 miljoner kronor, enligt åklagarens bedömning. Uppskattningsvis 680 000 resenärer drabbades av de störningar i den skånska kollektivtrafiken som blev följden av att tågen under cirka en veckas tid inte kunde köra genom Hässleholm.

En femte person åtalas för olaga intrång i samma lagerlokal ett dygn före branden. Tre av de fem ungdomarna åtalas också för ringa narkotikabrott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons