Annons

Tobias Karlsson prisades på QX-galan

Dansaren och tv-profilen Tobias Karlsson tilldelas utmärkelsen "Årets hbtq" på tidningen QX årliga gaygala.
Nöje • Publicerad 4 februari 2020
Dansaren Tobias Karlsson tar emot priset "Året Homo/Bi/Trans/Queer" under QX-galan på Cirkus i Stockholm.
Dansaren Tobias Karlsson tar emot priset "Året Homo/Bi/Trans/Queer" under QX-galan på Cirkus i Stockholm.Foto: Jessica Gow/TT

Dansaren och koreografen Tobias Karlsson har fått QX-galans finaste pris – och i sitt tacktal berättade han om mobbningen och homofobin han tvingades utstå som tonårig dansfantast.

– Att vara 13 år, kille och älska att dansa kan en del dagar vara på gränsen till dödligt. Det kan vara förknippat med daglig psykisk terror, sade Karlsson enligt qx.se , och fortsatte:

Annons

– Det enda som finns kvar i mitt minne från de åren är de där ångestfyllda promenaderna från skolan till skolmatsalen. Till er som är där ute i Sverige nu och kanske lever i det där helvetet. Det blir bättre, det blir bättre och ge inte upp.

Prisades även för boken

Tobias Karlsson prisades även för sin självbiografiska "Inte alltid en dans på rosor", som utnämndes till årets bok.

– Herregud! Det här är jag så sjukt stolt över, "Let’s dance" är ingenting, att skriva en bok är sjukt svårt, sade Karlsson när han tog emot det priset.

Vem som skulle leda galan på Cirkus i Stockholm var en hemlighet och först presenterades Hasse Aro, som "hbtq-världens stora favorit". Men strax därpå avbröts han av Petra Mede, som visade sig vara kvällens verkliga värdinna.

– Titta dig omkring, jag har aldrig sett så många svikna bögar sedan Madonna uppträdde på Eurovision, sade hon.

Mörck hann inte ta emot priset

Skådespelaren Marianne Mörck utsågs till årets tv-stjärna och delade även själv ut pris för "årets bästa" till fotbollsdamerna, som tog hem brons i fjolårets fotbolls-VM. Hon passade på att hylla sin bortgångna kollega Barbro "Lill-Babs" Svensson, som hon spelade tillsammans med i tv-serien "Bonusfamiljen".

– Är det någon tjej jag skulle ha flyttat ihop med så är det Barbro, sade hon.

Mörck hann dock inte ta emot det pris hon själv tilldelades. På grund av tekniska problem fördröjdes galan och Mörck var tvungen att hinna med ett tåg till Malmö, uppger Aftonbladet.

QX-galan sänds i TV4 lördagen den 8 februari.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons