Annons

Tiotals döda i denguefeber i Bangladesh

Minst 40 människor har avlidit av denguefeber i det värsta utbrottet i Bangladesh hittills, meddelar hälsodepartementet.
Tusentals patienter som har drabbats av smittan behandlas på överbelastade sjukhus.
Bangladesh • Publicerad 13 augusti 2019
Ett barn står vid sin pappa som behandlas för denguefeber i Dhaka. Arkivbild.
Ett barn står vid sin pappa som behandlas för denguefeber i Dhaka. Arkivbild.Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT

Denguefeber brukar spridas i Bangladesh under monsunperioden som inträffar mellan juni och september, men smittan har i år blivit mer omfattande än vanligt. Fler än 44 000 människor med sjukdomen har lagts in på sjukhus sedan i januari. Av dem lades 2 100 personer in för vård enbart under måndagen, uppger hälsodepartementet.

Vissa lokala medier rapporterar om att över 100 människor avlidit i sjukdomen förra veckan.

Annons

Hundratusentals människor har i samband med ledigheten över storhelgen id al-adha lämnat städer i Bangladesh för att resa till sina familjer på landet. Därmed ökar risken att sjukdomen sprids ännu mer.

På grund av den stora arbetsbördan på landets vårdinstitutioner under sjukdomsutbrottet har samtliga vårdanställdas ledigheter över högtiden ställts in, uppger hälsodepartementet.

Denguefeber smittar genom myggor som kan bära sjukdomen från en smittad person till en frisk. Ett fåtal av de som drabbas av sjukdomen hamnar i ett potentiellt dödligt sjukdomstillstånd med blödningar i inre organ.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons