Annons

Tegnell: "Tror inte att Kina mörkar"

Antalet drabbade av det nya coronaviruset har ökat kraftigt efter att Kina börjat använda en ny diagnosmetod. Genast kom spekulationer om att Kina hittills skulle ha mörkat antalet döda och sjuka.
Men det avfärdas av statsepidemiolog Anders Tegnell:
Coronavirus • Publicerad 13 februari 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/ TT

Det skarpa hoppet uppåt i kurvan av antalet döda och smittade är enligt Tegnell inget ovanligt för liknande epidemier.

– Hack i kurvan, speciellt när kineserna själva säger att de har en förklaring till det, har ingen grundläggande betydelse för epidemin. Signalerna annars är ju att ökningstakten har avtagit.

Annons

WHO har hittills berömt Kina för hur landet informerat kring covid-19, till skillnad från sarsepidemin 2002–2003 då Kina länge mörkade antalet drabbade och döda. Enligt Anders Tegnell är det osannolikt att nationen återigen mörkar kring ett virus.

– Med sars var det uppenbart att man mörkade. Jag tror att här är det mer att man inte fått i gång rapporteringsvägarna på lokal nivå på alla ställen. Det tar lite tid i ett så stort och komplext system som det kinesiska att trycka igenom gemensamma sätt att rapportera och agera. Därför kan vi se den här typen av hack i kurvan, säger Tegnell.

Viruset har hittills krävt över 1 300 människors liv i Kina, och 60 000 har smittats.

– Jag tycker att vi ska lugna oss och vänta på WHO:s bedömning, det är de som har direktkontakt med Kina, säger Tegnell.

Marcus Alexandersson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons