Annons
Nyheter

Täckta ansikten rekommenderas i USA

Alla amerikaner rekommenderas täcka ansiktet
Men president Donald Trump tänker inte följa rådet.
Coronavirus • Publicerad 4 april 2020
USA:s president Donald Trump värjer sig på fredagens presskonferens i Vita huset för att behöva använda ansiktsmask.
USA:s president Donald Trump värjer sig på fredagens presskonferens i Vita huset för att behöva använda ansiktsmask.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Samtliga invånare i USA bör täcka näsa och mun med någon sorts skydd när de rör sig utomhus eller träffar andra människor, det är smittskyddsmyndigheten CDC:s senaste rekommendation.

Halsdukar eller liknande skydd går bra, masker som används i vården gör det inte.

Annons

Rådet kommer efter att CDC oroats för att många smittade som inte visar sjukdomssymptom tar för lätt på social distansering.

Trump: "Obekvämt"

President Donald Trump läste upp rekommendationen på sin dagliga presskonferens i Vita huset, och betonade ett antal gånger att det var just en rekommendation och att den var frivillig. Presidenten själv kommer inte att använda ansiktsskydd.

– Man kan göra det men måste inte. Jag väljer att inte göra det, men vissa vill nog göra det och det är okej, sade han.

På frågor om varför han inte vill föregå med gott exempel sade han att det skulle vara obekvämt när han sitter vid sitt "resoluta" skrivbord i Ovala rummet och i möten med andra statschefer.

– När jag tar emot presidenter, premiärministrar, diktatorer, kungar, drottningar … Jag kan inte riktigt se mig själv ha mask då, jag gör inte det.

Dystert dygnsrekord

I Louisiana steg antalet smittade på fredagen till över 10 000 – de allra flesta i New Orleans – och guvernören John Bel Edwards ber invånarna att lyda uppmaningen att stanna hemma.

– Till de av er som inte tar den här krisen på allvar, jag ber att ni bättrar er, sade han på en presskonferens.

Under fredagsdygnet registrerades 1 480 dödsfall till följd av coronaviruset, ett nytt dystert rekord. Totalt har 7 406 personer avlidit i pandemin i USA, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet. 276 300 personer är smittade.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons