Annons

Sydsudans president i stor kompromiss

Sydsudan kommer att återgå till ett system med tio delstater, meddelar landets president Salva Kiir.
Beskedet är i linje med oppositionens krav och kan bana vägen för en gemensam regering för presidenten och hans rival, oppositionsledaren Riek Machar.
Sydsudan • Publicerad 15 februari 2020
Sudans president Salva Kiir. Arkivbild.
Sudans president Salva Kiir. Arkivbild.Foto: John Muchucha/AP/TT

– Kompromissen vi just har nått är i fredens intresse. Jag väntar mig att oppositionen återgäldar det, säger Salva Kiir efter ett möte med företrädare för regeringen och militären i huvudstaden Juba.

Kiir och Machar har tidigare missat två tidsfrister i försöken att lösa sina meningsskiljaktigheter. De är nu under hård internationell press att möta en ny tidsfrist som är satt till den 22 februari, för att bilda en gemensam regering. Planen är en del i en fredsöverenskommelse som syftar till att få ett slut på ett sex år långt inbördeskrig där minst 380 000 människor dödats.

Annons

De två träffades i förra veckan i Etiopien, men samtalen slutade i dödläge.

"Det här beslutet kanske inte var det bästa alternativet för vårt folk men för freden och enigheten i landet ser presidentskapet det som nödvändigt", står det i ett uttalande från regeringen om det senaste beskedet, som Machar inte har kommenterat.

Antalet stater i landet är omtvistat eftersom gränserna avgör maktfördelningen i landet som blev självständigt från Sudan 2011.

Då hade landet tio delstater i enlighet med konstitutionen. Kiir har sedan ökat antalet till först 28 och sedan 32. Han har upprepade gånger vägrat minska antalet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons