Annons

Swenn-Larssons revansch – tvåa i Flachau

Hon var där redan förra året – men diskvalificerades för en grensling hon själv inte märkte.
Nu kunde Anna Swenn-Larsson andas ut, jubla, kramas och kliva upp på prispallen för sjätte gången i karriären.
Slalomstjärnan kom tvåa, slagen endast av Petra Vlhova.
Alpint • Publicerad 14 januari 2020
Anna Swenn-Larsson jublar efter andraplatsen i Flachaus världscupslalom.
Anna Swenn-Larsson jublar efter andraplatsen i Flachaus världscupslalom.Foto: Giovanni Auletta

VM-silvermedaljören från Åre var tillbaka i backen där efterlängtad framgång snabbt förvandlades till tårar och besvikelse.

Ni minns väl?

Annons

Så här års 2019 tog sig svenskan in bland de tre bästa för första gången på fem år i den alpina världscupen. Hon sken i klass med strålkastarljuset i kvällsslalomen, gratulerades till tredjeplatsen av konkurrenterna och mådde förstås prima.

Diskades förra året

Då kom beskedet. Hon hade grenslat en port och diskvalificerades.

Anna Swenn-Larsson hämtade sig från den mentala smockan, klev upp på pallen i Maribor kort senare och levererade när det gällde som mest i Åre.

Den här kvällen i Flachau blev oändligt mycket roligare. Swenn–Larsson var fyra inför det andra åket, 77 hundradelar efter slovakiskan Vlhova. Upp till tvåan Mikaela Shiffrin, USA, var avståndet 17 hundradelar och till trean Katharina Liensberger, Österrike, saknades 12 hundradelar.

– Jag var passiv där uppe. Det är mitt problem att jag kan vara passiv i början, sade Swenn-Larsson till SVT efter det första besöket i backen.

Snabbast i andra

Inför det andra sade hon:

– Det ser fint ut, det svänger på mer i andra åket. Det gäller bara sätta upp ett högt tempo. Egentligen är det bara att gå rent i backen. Det är vad man får försöka göra.

Svenskan visade vad hon kan och vad hon ville. Ut som fjärde sista åkare noterade hon bästa tiden och tog ledningen.

Liensberger kunde inte svara – 70 hundradelar bakom.

Inte heller suveränen Mikaela Shiffrin – 33 hundradelar efter.

Annons

Vlhova kunde inte matcha Swenn-Larssons tid – men med försprånget från första höll hon undan och vann med en tiondels sekund. Swenn-Larsson rakade in runt 350 000 kronor för andraplatsen, tog 80 poäng och är ny trea bakom Shiffrin och Vlhova i slalomcupen.

Starka åk av Fjällström

Magdalena Fjällström lade grunden till en riktigt god prestation i årets femte slalom. Fjällström var tia, 1,97 sekunder efter Vhlova efter åk 1.

Hon höll i det hela och kom in som sexa när 22 åkare av 30 hade kört andra åket. Till slutade stannade Fjällström som 14:e.

Sara Hector gav även hon en klar avsiktsförklaring att hon ville in bland topp-10. Hector hade fem hundradelar tillgodo på Fjällström inför det andra åket, men fick inte till tekniken ordentligt, tappade och föll tillbaka till 20:e plats

Emelie Wikström slutade 24:a och fick världscuppoäng.

Estelle Alphand, Elsa Färmbäck, Sara Rask, Ylva Stålnacke och Emelie Henning kvalade inte in till det andra åket.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons