Annons

Swedbanks vd julstädar i ledningen

Swedbank presenterar en ny ledning för banken som ska återupprätta det skamfilade anseendet efter penningtvättsskandalen.
Ekonomi • Publicerad 9 december 2019
Swedbanks vd Jens Henriksson tillsätter en ny ledning. Arkivbild.
Swedbanks vd Jens Henriksson tillsätter en ny ledning. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Storbanken kapar antalet personer i koncernledningen från 17 till 14.

– I dag presenterar jag en ny ledning för att utveckla Swedbank och stärka förtroendet. Som ett led i detta lämnar också ett antal personer banken, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

Annons

Bland annat försvinner koncernriskchefen Helo Meigas och nuvarande chefen för Baltisk bankrörelse Charlotte Elsnitz. De är dock inte misstänkta för brott, enligt Henriksson, som inte vill säga om banken polisanmält några anställda på grund av penningtvättskandalen.

Det har varit en tuff tid med avslöjandet om misstänkt penningtvätt, men nu ser banken framåt med en ny ledning, säger Henriksson.

– På många sätt är i dag något av en nystart.

Vd inleder även en utvärdering av kulturen i banken för att se om det finns något problem. Kulturen ska tolkas brett, och omfattar inte bara affärsetik.

Börsvärdet har nästan halverats sedan de första avslöjandena kom i SVT:s Uppdrag granskning i februari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons